Rekordok az áramfogyasztásban

Hírek2022. nov. 30.Növekedés.hu

A tavalyi év számos rekordot hozott a villamosenergia-szektorban, például megdőlt a téli és a nyári csúcsterhelés, és az éves villamosenergia-felhasználás. Intenzíven nőtt a megújuló energia - azon belül is kiemelten a napenergia - részaránya a hazai villamosenergia-termelésben - derül ki a MEKH és a MAVIR adataiból.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. közös kiadványa többek között bemutatja a hazai villamosenergia-piac működési modelljét, összegzi a legfontosabb országos energiafelhasználási adatokat és kitér a hazai erőművek termelési adatinak bemutatására.

A 2020-as bázishoz képest 2021-ben a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 4,7%-kal, 48,795 TWh-ra nőtt, ez az érték tartalmazza a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) által termelt villamos energia becsült értékét is.

A bruttó hazai villamosenergia-termelés 3,2%-kal nőtt, az import-export szaldó 9,2%-kal, 12,755 TWh-ra emelkedett, aminek következtében a hazai termelés részaránya 73,9%-ot tett ki tavaly a teljes felhasználáson belül.

2021-ben az előző nyári csúcsterhelést követően újabb csúcsot mérhettünk, 6 940 MW-t, és a téli csúcs értéke is tovább emelkedett, 7 361 MW-ra. A magyarországi ellátásbiztonság egész évben garantált volt, az üzemzavarok esetszáma, és hossza folyamatosan csökken, amihez részben hozzájárul a tervszerű megelőző karbantartások számának növekedése.

A napelemes erőművek körében továbbra is intenzív növekedést figyelhetünk meg.

A Magyarországon üzembe helyezett napelemek együttes beépített kapacitása (a HMKE-ket is beleértve) 2954 MW-ra nőtt, ami 39%-os növekedést jelent a megelőző évhez képest. 

Ezzel a teljes VER beépített teljesítőképességének 17,7%-áért már a naperőművek felelősek, és így, más megújuló forrásokkal együtt, már a beépített teljesítőképesség 25,3%-át teszik ki a zöld energiaforrások. A naperőművi növekedést 2021-ben csaknem fele-fele arányban a HMKE-k (406,08 MW) és az ipari méretű naperőművek (422,33 MW) adták.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia részaránya a teljes bruttó villamosenergia-fogyasztáson belül 2021-ben elérte a 13,66%-ot.

A 2021-es tendencia 2022 első negyedévében is folytatódott, melyben további rekordok dőltek meg.