Kiderült, hol a legjobb élni külföldiként: itt a városok rangsora

Utazás2022. nov. 30.Sz.A.
A rovat támogatója:

Idén a dél-spaonyolországi Valencia végzett az első helyen egy, a külföldiek körében végzett felmérés szerint, amely a megélhetést, éghajlatot, infrastruktúrát és a barátságosságot is osztályozta. A térségünkben a legelőkelőbb helyezést Tallinn és Prága érte el, még Bécset is megelőzték.

Idén is egy spanyol város, ezúttal Valencia végzett az első helyen az InterNations nevű, több mint 4 és félmillió külföldön élőt összefogó szervezet felmérése szerint, amely több szempontból vizsgálta, mely városokban a legjobb élni külföldiként.

A közel 12 ezer megkérdezett válaszai alapján kialakult rangsorban

  • az élet minőségét, (megélhetési költségek,  éghajlat, stb.)
  • a beilleszkedés nehézségeit,
  • a munkalehetőségeket,
  • személyes pénzügyeket,
  • a digitális infrastruktúrát,
  • a helyi bürokráciát,
  • a helyi lakosok kedvességét, befogadókészségét,
  • és a nyelvi nehézségeket is nézték.

Valencia elsőnek szerepelt az élet minősége szempontjából, a közlekedést a megkérdezettek 85 százaléka minősítette jónak, a város a sportolási lehetőségek terén is kiemelkedő elismertséget ért el. Emellett a külföldiek biztonságérzete is magas, 92 százalékos a globális 81 százalékos átlaggal összehasonlítva.

A beilleszkedés, a társadalmi élet, a pénzügyek és a megélhetési költségek területén is az elsők között végzett Valencia, ugyanakkor kedvezőtlen a helyi karrierépítés és a munkaerőpiac megítélése a külföldiek körében.

Az úgynevezett Expat City Ranking 2022. 50 várost összehasonlító listáján a második helyen Dubaj áll, melyet Mexikóváros követ, negyedik helyen pedig a listán mindig előkelő helyezést elérő Lisszabon szerepel.

A portugál fővárost az éghajlata, a jó infrastruktúrája, a viszonylag alacsonyabb megélhetési költségek, és a könnyebb beilleszkedés miatt sorolták előrébb.

A térségünkből Tallinn a 11., Prága a 20., Bécs pedig a 27. helyre került a külföldiek véleménye alapján. Az 50-es listán Budapest nem szerepel.

Az első tíz legélhetőbb város között található Madrid, Basel, Bangkok, Abu Dhabi, Melbourne és Szingapúr.

A külföldiek számára a legkevesebb lehetőséget adó európai városok között található Frankfurt, Párizs, Hamburg és Milánó, melyek a lista utolsó ötödében szerepelnek.A külföldiek elsősorban a magas megélhetési (albérleti) díjak, a túlzott bürokrácia és a nehéz beilleszkedési lehetőségek miatt rangsorolták hátrébb ezeket a városokat.

A lista legvégén Johannesburg áll többek között az alacsony biztonságérzet miatt.