Fontos adatok jönnek ezen a héten, rendkívüli EU-csúcstalálkozó is lesz

Hírek2021. jan. 16.MKB Elemzési Központ

Bár kevés hazai makroadat jelenik meg ezen a héten idehaza, azonban a fejlett piacokon izgalmasnak ígérkezik a hét.

  • Csütörtökön fókuszban az ECB kamatdöntése

A legutóbbi, 2020. december 10-i kamatdöntő ülés alkalmával – várakozásoknak megfelelően az ECB változatlanul hagyta a kamatkondíciókat az övezetben, a betéti rendelkezésre állás kamatlába -0,50%-os szinten maradt. Piaci és saját várakozásunk szerint is az idei első, január 21-i kamatdöntés alkalmával változatlan szinten maradnak a kamatok az eurózónában.

A jegybankárok a tavaly decemberi közleményükben jelezték, mindaddig változatlan szinten tartják a kamatokat, amíg az infláció meg nem közelíti a 2%-hoz közeli, de az alatti célt.

Ez azonban nem egyhamar következik be, mivel 2020 augusztusa óta negatív tartományban áll az övezet inflációs mutatója, vagyis defláció van az eurózónában.

Augusztusban 0,2%-kal, szeptember-december közti időszak minden hónapjában pedig 0,3%-kal csökkentek átlagosan a fogyasztói árak (év/év alapon). A decemberre vonatkozó végleges inflációs adatokat január 20-án, szerdán közli az Eurostat, azonban nem várható érdemi eltérés az első becslésben közöl -0,3%-os szinthez képest.

Továbbá az előrejelzések alapján sem várható hirtelen gyorsulás az inflációban: az ECB decemberi előrejelzése szerint 2021-ben 1,0%-on, 2022-ben 1,1%-on, 2023-ban 1,4%-on állhat az övezet inflációja éves átlagban. Következésképp, az ECB várhatóan az idei évben is az infláció pörgetését támogató döntéseket hoz majd, vagyis 2021-ben is várható a jelenlegi, extrémen alacsony kamatkörnyezet és a támogató monetáris politika fenntartása.

A kamatok változatlan szinten tartása mellett a tavalyi utolsó kamatdöntés alkalmával az ECB 500 milliárd euróval kibővítette a pandémiás eszközvásárlási program (PEPP) keretösszegét, melynek keretén belül így már összesen 1850 milliárd euró a felvásárolható papírok összege. Ezzel az intézkedéssel is az infláció gyorsulását szeretnék elősegíteni. Továbbá a PEPP időtartamát is meghosszabbították, mégpedig 9 hónappal 2022 márciusig. A makrogazdasági prognózisok felülvizsgálatára legközelebb március 11-én kerül sor az ECB-nál, amikor a friss előrejelzések birtokában ismét felülvizsgálhatják a monetáris politikai eszköztárat.

Ami a gazdasági helyzetet és kilátásokat illeti, az eurózóna GDP-je 2020 harmadik negyedévében 4,3%-kal csökkent a második negyedéves 14,7%-os zuhanást követően (az előző év azonos időszakához képest). Az ECB decemberi előrejelzése szerint a 2020 egészére várható, átlagosan 7,3%-os GDP-csökkenést 2021-ben 3,9%-os, 2022-ben 4,2%-os gazdasági növekedés követheti (éves átlag, év/év alapon).

  • Rendkívüli EU-csúcstalálkozót tartanak csütörtökön

Január 21-re, csütörtökre nemcsak az ECB kamatdöntése miatt érdemes figyelni, hanem mivel az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács rendkívüli ülését tartja aznap.

A videókonferencia keretében tartott ülésen a tagállamok várhatóan összehangolják a koronavírus-járvány elleni védekezésüket és a (tömeges) oltási kampányokat is.

2020. december 27-én vette kezdetét egységesen minden tagállamban a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett vakcinával. Ezt követően a szintén amerikai Moderna vakcináját is jóváhagyták és megkezdődtek az oltások is. Továbbá az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár is benyújtotta az Európai Gyógyszerügynökség felé a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájuk engedélyeztetési kérelmét.

  • Január 20-án, szerdán iktatják be hivatalába Joe Bident

Január 20-án lép hivatalba Joe Biden, tavaly novemberben megválasztott demokrata elnök, aki az USA 46. elnöke lesz. Továbbá az új alelnököt, a demokrata párti Kamala Harrist is január 20-án iktatják be hivatalába. Donald Trump leköszönő elnök – korábbi félelmek ellenére békésen adja át a hivatalát.

A január 5-én tartott Georgia állambeli szenátusi választások eredményeképp a demokratáknak a képviselőház mellett a szenátusban is többségük lett. Így az új elnöknek sokkal nagyobb lehetősége lesz a programja végrehajtására, várhatóan a kongresszus akadályozása nélkül tudja majd megvalósítani elnöki terveit. Joe Biden programjáról, várható gazdaságpolitikai lépéseiről itt és itt írtunk részletesen.