Rövid idő alatt elvégezhető informatikai kurzusok indulnak cégeknek, felsőoktatási tanusítvánnyal

Hírek2023. okt. 3.Sz.A./MTI

Rugalmas időbeosztásban, tanulási egységekben online elvégezhető, az EU-ban elismert mikrotanusítványt adó rövid képzések indulnak a Gábor Dénes Egyetemen - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára. A részletekről az egyetem elnökét, Dietz Ferencet kérdeztük.

A gyorsan változó világ kihívásaira gyors, hatékony válaszokat kell adni, ebben segítenek a mikrotanúsítványok - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a Gábor Dénes Egyetemen, ahol elindult az első ilyen dokumentumot adó online kurzus.

Vitályos Eszter hangsúlyozta: az egész életen át tartó tanulás lehetőségének biztosítása kulcsfontosságú, és minél rugalmasabb a rendszer, annál ösztönzőbb egy tanulási lehetőség, annál sikeresebb és hatékonyabb lesz. Minél több tudás és tapasztalat van valakinek a birtokában, annál könnyebben boldogul a társadalomban, a munkaerőpiacon, az életben. 

Mint mondta, 

a mikrotanúsítványok "kis volumenű tanulási egységek elvégzését követően a képzésben részt vevő által megszerzett tanulási eredményeket igazoló dokumentumok".

Így például lehetőség nyílhat arra, hogy egy korábban végzett autószerelő az elektromos autókra vonatkozó tananyagegységek elvégzésére iratkozzon be szakképzésre, vagy egy végzett programozó kifejezetten az új munkaköréhez szükséges programozói nyelv elsajátítására szolgáló kurzust vegye fel valamely felsőoktatási intézmény informatikai alapképzésben.

Megjegyezte, ez a hátrányos helyzetűek számára is szélesíti a lehetőségek körét. A minisztérium a mikrotanúsítványt adó képzéseket modulárisan, hordozható kreditértékkel tervezi fejleszteni, annak érdekében, hogy minél több képzési területen, minél több szakot lefedve tudjanak a felsőoktatási intézmények ilyen kurzusokat kínálni - közölte az államtitkár.

Hozzáfűzte, a kreditrendszerben sokféle kurzust kell összehangolni, ezért zajlik a közös munka a felsőoktatási, a szakképzési és a felnőttképzési területtel. A felsőoktatási és a felnőttképzési szakterület szoros együttműködésére van szükség, így a jövőben a felsőoktatásért felelős terület felelősségi körébe kerül a felnőttképzés szabályozása, működtetése is - jelezte Vitályos Eszter. Megállapította:

a mikrotanúsítvány a mai kor válasza arra a kihívásra, hogy személyre szabott módon sajátítson el bárki új készségeket. "Ezzel is azt szeretnénk elősegíteni, hogy mindenkinek legyen esélye arra, hogy magabiztosan álljon ki a munkaerőpiacra" - jelentette ki az államtitkár.

Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója közölte, amerikai cégének múltja összeforrott az internettel. Már 1988-ban létrehoztak egy oktatási programot, amelyben eddig világszerte 17 és félmillió diák végzett, köztük nyolcvanezer magyar. Ezek fél-másfél éves képzések, de a Cisco ezzel a háttérrel komolyan hozzájárulhat a mikrotanúsítványokat adó program sikeréhez - tette hozzá az igazgató.

Dietz Ferencet, a Gábor Dénes Egyetem elnökét a képzések részleteiről kérdeztük.

Mit jelent a Gábor Dénes Egyetemen szerezhető mikrotanusítvány?

Az oktatásban olyan kiszámíthatatlan jövőre kell felkészítenünk a fiatalokat, ahol a naprakész tudás - tudományágaktól függően - hónapok vagy akár hetek alatt elavulttá válik. A hallgatókat a korszerű, gyakorlatban hasznosítható ismeretek megszerzése és képességek fejlesztése mellett fel kell készítenünk az egész életen át tartó tanulásra. A korábban megszerzett szakértelem felfrissítésére, bővítésére a legalkalmasabbak a célirányos, adott témával foglalkozó legjobb vállalati szakemberek által előkészített és vezetett rövid tanfolyamok, amik a hatályos felsőoktatási törvény alapján részismereti képzésnek számítanak.

A mikrotanúsítványok ezen rövid képzések keretében elsajátított tanulási eredményeket igazolják, megadott kreditszámmal, az egész Európai Unióban elfogadott módon.

Mi az egyetem célja a képzésekkel?

Az egyetemen 2022-től a vállalati kapcsolataink bevonásával elindítottuk az intézmény teljeskörű minőségi megújítását. A fő profilunk az informatikai terület, elsősorban online, élményszerű  oktatással. Fejlesztési stratégiát fogadtunk el, új tantervet készítettünk, korszerűsítettük az intézményi infrastruktúránkat, hogy piacképes ismereteket nyújtsunk az új generációk tanulási igényei szerint.

Ennek keretében a legkorszerűbb Mesterséges Intelligencia által támogatott tartalomszolgáltatási rendszerben olyan rövid képzéseket fejlesztünk, amelyek elvégzése után mikrotanusítványt állítunk ki a hallgatók számára.

Kiknek érdemes igénybe venniük ezt a lehetőséget?

Mindenki számára, aki fejleszteni akarja a tudását, a kompetenciáit munkaerőpiac által keresett területeken. Elsősorban céges munkavállalók tudják ezzel hatékonyan a karrierjüket építeni. 

Digitális oktatás, rugalmasan a résztvevők időbeosztásához igazodva végezhető, így lehetőséget nyújt a munka melletti tanulásra. Piacon levő képzésekhez képest nagy előnye, hogy a mikrotanusítványban megjelenő kreditigazolás felsőoktatási tanulmányok során Magyarországon és az egész Európai Unióban elfogadott, mind az egyetemek, mind a munkaerőpiac által.

Említette, hogy rugalmas a képzés: mennyi időt kell számolni egy képzésre, és hogyan ellenőrzik a megszerzett tudást?

A tananyag 12 videó alapú fejezetből áll, tartalomjegyzékkel, szöveges összefoglalókkal és ellenőrző kérdésekkel. A kurzus hallgatói az általuk meghatározott sebességű lejátszással, tetszőleges alkalommal nézhetik újra és újra az egyes részeket, a kulcsszó kereséssel navigálhatnak bármely tartalmi elemhez, sőt hozzáadhatják az anyaghoz az egyéni hallgatói jegyzeteiket is. A tanulást támogatja továbbá havonta egy szakmai online konzultáció is. A kurzus végén a hallgató próbavizsgával tesztelheti a saját tudását. Számonkérés pedig a tananyag alapján elkészített írásbeli teszt útján történik.

A hallgató időráfordításának a függvényében egy képzés akár egy hónap alatt elvégezhető.

Milyen képzések indulnak most?

Amire már jelentkezni lehet, a Szoftver tesztelés alapfokon - ISTQB CTFL vizsga felkészítő. Hamarosan indul a Üzleti követelmény - IREB IT vizsga felkészítő, valamint a Bevezetés a CISCO hálózatokba - CISCO Netakadémia. A képzéseink kínálatát a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően folyamatosan bővítjük, ezért érdemes az egyetemi honlapunkat figyelemmel kísérni.

A szoftvertesztelői karrier fontos lépcsőfokai az ISTQB vizsgák teljesítése. A képzés az ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) által kidolgozott, nemzetközi szinten elfogadott szabványokon és elveken alapul. Célja, hogy a hallgatók megértsék a rendszer minden elméleti részletét, azok gyakorlati jelentőségével együtt, így sikeresen teljesítsék a nemzetközi vizsgát, amely szervezésére jelenleg még nem rendelkezünk jogosultsággal, de folyamatban van annak a megszerzése.