Salvini szerint a jobboldal nyeri a választást, és öt évig marad kormányon

Hírek2022. szept. 19.MTI - Sárközy Júlia, Róma

Jobboldali kormánnyal Olaszország komolyabb és stabilabb ország lesz Európában Matteo Salvini a Liga vezetője szerint, aki hat pontos választási ígéretet írt alá a nagygyűlésen, melyet pártja a Pó-folyó forrásánál tartott.

Matteo Salvini kijelentette, hogy teljes az összhang a Liga és szövetségesei, vagyis a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) között.

Én, Silvio és Giorgia majdnem mindenben ugyanazt a nézetet képviseljük, a következő öt évben jól fogunk együtt dolgozni, megígérem!

hangoztatta Salvini egy héttel a szeptember 25-i parlamenti választások előtt.

Hozzátette, hogy a jobboldallal Olaszország "komoly, stabil és következetes" kormányt tud felmutatni, mellyel Olaszországot nagyobb tisztelet övezi majd külföldön az eddig Rómára jellemző politikai megosztottság helyett.

Salvini a lombardiai Pontida mezejére hívta pártja tagjait és szavazóit, a Pó-folyó forrásához, ahol 1990-től az Északi Liga, majd 2018-tól az utódpárt Liga tartja nagygyűléseit. A párt adatai szerint százezren gyűltek össze. A színpadot borító óriásplakáton a párt jelszava volt olvasható: "hiszek Olaszországban, hiszek a Ligában".

Salvini és a párt vezető politikusai, köztük a Liga tartományi kormányzói több pontos választási ígéretet írtak alá elkötelezve magukat a rezsicsökkentésre és az atomenergia ismételt használatára, a régiók autonómiáját ígérték, adó - és nyugdíjreformot, az illegális bevándorlókkal érkező hajók leállítását, és a Matteo Salvini belügyminisztersége alatti migrációs-biztonsági törvények ismételt hatályba helyezését, valamint az igazságügyi rendszer módosítását. Ígéretet tettek a közszolgálati rádió-televízió előfizetés eltörésére is.

Salvini nem zárta ki, hogy a választások után az államfő őt kérheti fel a kormányalakításra.

Salvini a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára Enrico Letta kijelentéseire is reagált, aki Magyarország provinciájának nevezte Pontidát. "A baloldaliak szenvedélye a földrajz, ma Magyarországgal, korábban Oroszországgal vagy Finnországgal hasonlítgattak össze bennünket". A Liga vezetője megjegyezte, az országok demokratikus választását tiszteletben kell tartani. Kifejtette, elképzelése szerint Olaszország nem akkor válik főszereplővé Európában, ha Párizs és Berlin döntéseiben segédkezik.

Nem értek egyet Európának a Magyarországra vonatkozó döntésével

hangoztatta Giorgia Meloni a RAI3 televízió vasárnapi politikai műsorában az Európai Parlamentnek a magyar jogállamiságra vonatkozó szavazására utalva, melyet az olasz jobboldali párt frakciója nem támogatott.

Megismételte az utóbbi napokban többször hangoztatott kijelentéseit, miszerint Magyarországot és az ukrajnai menekültek befogadásában élen járó Lengyelországot "nem Oroszország felé kell taszítani, hanem magunkkal kell tartani". Úgy vélte, a jelenlegi háborús helyzetben nem szabad megosztani Európát.

Meloni hangoztatta, hogy minden ország kormányfője önállóan dönt, és ő is ezt fogja miniszterelnökként tenni kizárólag az olasz érdekeket tartva szem előtt.

A nemzetállami érdekek képviselete nem az Európai Unióból való kilépést jelenti (..) nem Európa iránti ellenségességről van szó, hanem a nemzeti érdekek védelme jobb képviseletéről Európán belül

mondta az Olasz Testvérek elnöke. Példaként hozta fel az országok lakosságát védő nemzeti törvények előjogát az európai törvényekkel szemben.

A centrista Akció nevű pártot vezető Carlo Calenda szintén a közmédiának nyilatkozva kizárta hogy a következő miniszterelnök Giorgia Meloni lehet annak ellenére, hogy a felmérések szerint az Olasz Testvérek a legnagyobb párt, a jobboldali koalíció pedig mintegy húsz ponttal vezet a baloldal előtt.

Újdonságnak számít, hogy Carlo Calenda bejelentette, támogatja az illegális bevándorlás leállítását szolgáló hajóblokádot. "Nagyobb szigorra van szükség a határok ellenőrzésében" - jelentette ki.