Berlusconi szenátorként térne vissza: mi várható az olasz választásokon?

Hírek2022. aug. 10.Sz.A.

Szenátornak jelölteti magát Silvio Berlusconi korábbi kormányfő, aki rajongói nyomására 85 évesen is megméretteti magát a 8-9 százalékos támogatottságú Hajrá Olaszország vezetőjeként. Berlusconinak nem kis szerepe van abban, hogy megbukott Mario Draghi egységkormánya, miután kihátrált mögüle az Öt Csillag Mozgalom, a Liga és a Forza Italia is.

Silvio Berlusconi "rajongói nyomásra" egészségügyi problémái ellenére is aktív szerepet vállal a szeptember 25-re kitűzött előrehozott választásokban. Olasz lapértesülések szerint a korábbi kormányfő szenátornak jelölteti magát. Erről a köztelevízióban, a Rai 1 műsorában tett bejelentést.

Berlusconit adócsalásért elítélték, kizárták a Felsőházból, és el is tiltották közhivatal viselésétől 2013-ban. Ez ellen azonban sikeresen fellebbezett, és 2019-től az Európai Parlamentben lett képviselő a Hajrá Olaszország színeiben, az Európai Néppárt frakciójában. A hazai politikában pedig végig jelentős maradt a befolyása.

A korábbi kormányfő egyébként a jobbközép kormányok által hozott törvénymódosításoknak köszönhetően szociális munkára változtatott eredeti börtönbüntetéséből is jól jött ki: egy milánói idősek otthonában végzett munkát, ami végső soron még népszerűséget is hozott neki.

A demenciával kezelt betegeknél hetente segített egy évig, szinte minden alkalommal ajándékokkal megpakolva érkezett, a kapunál pedig virágokkal várták a rajongói.

Berlusconi a szívproblémái ellenére is dinamikusan vezeti a 8-9 százalékos támogatottságú Forza Italia pártot, amely az Olaszország Testvérei (Fratelli d'Italia) párttal és a Matteo Salvini vezette Ligával együtt, egy jobbközép koalícióként a közvéleménykutatások szerint meg is nyerné a szeptemberre kiírt előrehozott választást.

Berlusconi 2008-ban saját dalt íratott magáról, Elnök úr, veled vagyunk, még jó, hogy van nekünk Silvio címmel. Az olasz választásokkal kapcsolatban meglehetősen tanulságos dalhoz videó is készült, az ebben meghirdetett program szerint Berlusconira szavaz,

aki még hisz az olasz álomban, és abban, hogy Silvio Berlusconi ezt az álmot valósággá tudja váltani.

A jobbközép koalíció esélyeit mindenesetre erősen növeli, hogy az amúgy is szétforgácsolódott baloldalon nagy a széthúzás.A Draghi-kormányt megbuktató Öt Csillag Mozgalom pedig kettévált, egyik fele, a Luigi Di Maio külügyminiszter fémjelezte szárny maradt a baloldalon, a Giuseppe Conte vezette Öt Csillag pedig még nem választott oldalt.

Jó eséllyel Meloni pártjával alkotnak koalíciót

A Draghi-egységkormányból egyedüli nagy pártként kimaradó Giorgia Meloni vezette, jobboldali Olaszország Testvérei 23 százalékos támogatottsággal a legerősebb párt ma Olaszországban.

A Liga 16-17 százalékon áll, vezetőjük, Matteo Salvini egyik legfontosabb programja, hogy a nukleáris energiát fejlesztené, illetve végre megépítené a Berlusconi által is sokszor megígérte Messinai híd, amely Szicíliát kötné össze az olasz csizmával.

Az előrehozott választásokra azért került sor, mert a Draghi-kabinetből kilépett először a 2019-es választásokon nyertes, elitellenes Öt Csillag Mozgalom, majd a Liga és a Hajrá Olaszország is megvonta a bizalmat az Európai Központi Bank (EKB) korábbi elnökétől.

Az olasz választásokat kiemelt figyelem kíséri: az olasz államadósság a GDP 152 százalékán áll, és az euróövezet teljes adósságának közel negyedét teszi ki, így az olasz állampapírok hozamának emelkedése az egész valutaövezet számára hatalmas problémát okozna. Többek között ezért hirdette meg az Európai Központi Bank a legújabb kötvényvásárlási programját júliusban.

Elemzők majdnem biztosra veszik, hogy a jobbközép koalíció nyeri a szeptemberi választásokat, az országban ugyanis elsősorban a magas megélhetési költségek miatt nagy a társadalmi elégedetlenség, a baloldali pártok hitelessége pedig erősen megcsappant.

Berlusconit egyébként támogatja a kampányban 32 éves barátnője, a Forza Italia jogász végzettségű képviselője, Marta Fascina, akivel két és fél éve alkotnak egy párt.