S&P: Ezekkel az országokkal van Magyarország egy adósság-kategóriában

Hírek2023. dec. 8.MTI, Növekedés.hu

A Standard&Poor's hitelminősítő legfrissebb jelentésében megerősítette Magyarország 'BBB-' besorolását változatlanul stabil kilátás mellett.

Mindez azt mutatja, hogy a hitelminősítők bizalma továbbra is töretlen a magyar gazdaságban - közölte a Pénzügyminisztérium pénteken este az MTI-vel.

A Pénzügyminisztérium közleménye kiemeli, hogy a New York-i székhelyű hitelminősítő kedvezően értékelte az infláció gyors csökkentését, a forint stabilizálását, valamint a folyó fizetési mérleg egyenlegének javítását. Értékelésükben úgy vélik, ezek a tényezők csökkentették a Magyarországot övező kockázatokat.

Ugyanebben a kockázati besorolásban van jelenleg

  • Románia
  • Görögország
  • Kazahsztán
  • Maurius.

A régiós országok közül a legjobb adósság-besorolása Csehországnak van, melyet Szlovákia, Szlovénia és Lengyelország követ.

A S&P megerősítette, hogy a magyar államadósság finanszírozása biztonságos és több lábon áll. Ebben nagy szerepet kap a stabil belföldi bankrendszer, a lakossági kötvények és a nemzetközi kibocsátások is.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a dokumentum a kockázatok között említi Magyarország energiakitettségét, ugyanakkor elismeri, hogy hazánk komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy több irányból szerezzen be energiát. A kihívások közé sorolják továbbá az Európai Bizottsággal meglévő politikai vitákat, azonban az S&P elemzői továbbra is azzal számolnak, hogy hamarosan megkezdődhet az európai uniós források folyósítása.

Megerősítette hazánk besorolását a BBB- kategóriában, azaz továbbra is befektetésre ajánlja, de azon belül csak egy fokozattal vagyunk a bóvli kategória felett - írja kommentjában Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

Szintén megerősítette a stabil kilátást, azaz a besorolás változására a közeljövőben csekély esély van.

A hitelminősítő várakozása szerint a magyar gazdaság jövőre visszatér a növekedési pályára, éves szinten teljesítménye 2,6 százalékkal növekedhet az idénre várt 0,5 százalékos visszaesés után.

A hitelminősítő pozitívumként említi, hogy várakozásai szerint hazánk 2024 első felében hozzájut a neki járó uniós forrásokhoz.

Ez több, a hitelminősítő szempontjából fontos tényezőt is pozitívan befolyásolna: a gazdasági növekedést, az államháztartás helyzetét, a folyó fizetési mérleget és így az árfolyamot.

Fontos azonban kiemelni, hogy a hitelminősítő szerint a forrásokhoz való hozzáférés jelenti egyben a legnagyobb kockázatot is a jövőre nézve. Ugyanakkor várakozásaik szerint a fiskális konszolidáció a korábban vártnál több időt vehet igénybe.

A hitelminősítő indoklásában kifejtette, hogy leminősítés akkor következhetne be, ha a hazánknak járó uniós forrásokat jelentősen megvágnák vagy az energiaellátással gondok lennének - mindkettő a forint gyengülését és az infláció emelkedését eredményezné, továbbá kihívást jelentene a költségvetés számára. 

Felminősítés akkor következhetne be, ha az ikerdeficit a vártnál gyorsabban csökkenne, azaz a költségvetési hiányt is gyorsabban sikerülne leszorítani.

A mai napon tehát a hitelminősítő összességében pozitív értékelést adott, úgy a makrogazdasági képet, mint a kockázatokat illetően. Külön érdemes kiemelni az uniós források kapcsán tett pozitív állításokat.

Ez alapján tehát negatív minősítői döntést nem várunk, pozitív változás pedig néhány év múlva a költségvetési hiány lefaragásával következhet be - fogalmaz a kommentár.