Sci-fibe illő Kína új repülőtere

Hírek2019. szept. 29.Növekedés.hu

Megkezdte működését Peking második nemzetközi repülőtere, a Daxing International Airport. A futurisztikus megareptéren több innovatív technológiai megoldást is alkalmaznak, többek között robotok segítenek parkolni.

Az új légikikötő építését 2014-ben kezdték meg, a tengeri csillagot formázó terminál felépítéséhez pedig 2015 szeptemberében láttak hozzá a néhai Zaha Hadid építész tervei alapján. A teljes beruházás közel 450 milliárd jüanból (19 200 milliárd forint) valósult meg.

A közel 700 ezer négyzetméteres, egyterű terminállal rendelkező repülőtér négy kifutópályával kezdte meg a működését. A jövőben további két kifutópálya épül, a tervek szerint a repülőtér óránként mintegy 300 le- és felszállást bonyolít majd, ha eléri teljes kapacitását. Az új repülőtér célja, hogy a kínai főváros meglévő nemzetközi légikikötőjét tehermentesítse.

2021-re évi 45 millió, 2025-re pedig évi 72 millió, 2040-re 100 millió utas fogadására lesz alkalmas.

Ezzel beéri a világ legforgalmasabb repülőterének számító Hartsfield-Jackson Atlanta nemzetközi repülőteret az Egyesült Államokban. A repülőtér forgalmának 40 százalékát a China Southern, 30 százalékát pedig a China Eastern légitársaság járatai fogják kitenni.

A repülőtéren külön utasterületek vannak a belföldi és a nemzetközi járatok számára, továbbá fontos szempont volt, hogy minimalizálják a kapuk felé vezető séta hosszát, és csökkentsék a várakozási időt a biztonsági kapuknál.

A repülőtéren több innovatív technológiai megoldást is alkalmaznak:

  • a biztonsági ellenőrzésen és a beszállításon arc-szkennerek segítségével gyorsítanak,
  • a csomagokat RFID-azonosítóval (rádiófrekvenciás címkével) látják el, amely segítségével mindig tudják, merre jár az adott poggyász,
  • az utasok fejlett beszédfelismerő rendszerrel felszerelt humanoid robotnak is feltehetik kérdéseiket,
  • az egyik parkolóban mesterséges intelligenciát alkalmazó robotok helyezik el az autókat. A szolgáltatással a parkolási procedúra várhatóan csupán egy percet fog igénybe venni: a sofőröknek egy mobil platformon kell hagyniuk a járművüket, onnan robot viszi az autót a legközelebbi szabad helyre. Induláskor elég lesz scannelnie a parkolókártyáját, a robotok hozzák is az autóját.