Hátrányos helyzetű fiataloknak indított felzárkóztatási programot a Corvinus

Hírek2022. ápr. 29.Dajkó Ferenc Dániel

Számos tehetséges gyermek nem jut el a felsőoktatásba, mert hátrányos helyzetű családból származik. Pedig nagy szükség volna azokra, akik képesek leküzdeni az élettől kapott hátrányokat. A Corvinus Egyetem most egy hátrányos helyzetű tehetséges fiataloknak szóló programot indított, melynek keretében nem csak ingyenes oktatással, hanem számos más módon is segíti a programba bekerülőket, hogy a végén sikeresen felvételizhessenek a Corvinus Egyetemre, vagy más felsőoktatási intézménybe.

Nem mindenki mögött áll ott egy támogató család

A demokrácia nemcsak jogegyenlőség, hanem esélyegyenlőség is egyben - fogalmazott Illyés Mária, Illyés Gyula örököse, az apjáról elnevezett Illyés Gyula Programot bemutató sajtótájékoztatón, a Corvinus Egyetemen.

A háromszoros Kossuth-díjas íróról elnevezett programot a Corvinus Egyetem azért indította, hogy hátrányos helyzetű fiataloknak segítsen bekerülni a felsőoktatásba. 

Illyés Gyula maga is hátrányos helyzetű családba született. Megélte, milyen megküzdeni a sikerért.

Azonban az író mögött ott állt a családja, aki segítette támogatta. 

Apám mögött volt egy olyan család, amelyik ambiciózus volt, fel akart emelkedni. A nagyanyja már a pusztában franciául taníttatta a közeli kastély francia nevelőnőjével. Nagyon támogató családból származott

hangsúlyozta Illyés Mária.

Ilyen család azonban nem áll minden hátrányos helyzetű gyermek mögött, így sok tehetséges gyermek nem tud egyedül eljutni oda, hogy megkapja a képességeinek megfelelő oktatást. Épp ezért nagyon fontos, hogy legyen, aki segít nekik.

Meg kell találni a tehetséges fiatalokat

A Corvinus Egyetem missziójának tekinti, hogy társadalmi háttértől függetlenül megtalálja és képezze a legkiemelkedőbb képességű hallgatókat. Ugyanakkor fontos látni azokat a hátráltató tényezőket, amelyek miatt a jó képességű diákoknak gyakran nem sikerül elsőre az egyetemre való felvétel. A Corvinus most olyan érettségizett fiatalok számára indít egyéves intenzív tehetségtámogató programot, akiknek egyik szülője vagy nevelőszülője sem diplomás és idáig nem vették fel őket egyetlen felsőoktatási intézménybe sem.

A Budapesti Corvinus Egyetem Magyarország első számú gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme, amely évtizedek óta képzi a jövő véleményformáló társadalmi elitjét. Ez azonban nem egyenlő az elit gyermekeinek képzésével. Sok olyan jó képességű fiatal van, akinek azért nem sikerül elsőre az egyetemi felvételi, mert nem kapott megfelelő idegennyelvi képzést a középiskolában vagy mert szülei nem tudták megfizetni az emelt szintű matematika érettségire felkészítő magánórákat. Illyés Gyula Programunkkal ezeket a tehetséges fiatalokat szeretnénk megtalálni és második esélyt adni nekik az egyetemre való bejutáshoz.

indokolja Takáts Előd, a Corvinus Egyetem rektora, hogy miért tartotta fontosnak egy tehetségtámogató program létrehozását.

Ösztöndíjat, kollégiumi elhelyezést és egyéb támogatásokat biztosít a Corvinus

A majdnem 5000 Euró értékű programra felvett fiatalok egy nemzetközi képzés keretében, térítésmentesen fejleszthetik angoltudásukat és matematikai ismereteiket. A nemzetközi képzést egy szintén térítésmentes szuperintenzív angol előkészítő nyelvtanfolyam előzi meg. A képzés ideje alatt 10 hónapon keresztül havi nettó 130 ezer forint pénzbeli juttatást (ösztöndíjat), térítésmentes kollégiumi elhelyezést, napi egyszeri meleg étkezést, mentorálást, havi Budapest-bérletet és a vidékre való hazautazás költségeinek havi egyszeri megtérítését, a tanuláshoz pedig laptopot, valamint telefon- és internet előfizetést biztosít számukra az egyetem. A középfokú angol nyelvvizsgára is felkészítő program célja, hogy a képzésen részt vevő tehetséges fiatalok egy év múlva corvinusos vagy akár más felsőoktatási intézmény hallgatójaként léphessék át az egyetem kapuját. Ennek érdekében azt szeretnék elérni, hogy a programba bekerülő fiatalok ki tudják a képzés végén javítani a matematika érettségijüket és le tudjanak tenni egy emelt angol nyelvű érettségit, amivel egyben azonnal egy középfokú nyelvvizsgát is szereznek.

Az Illyés Gyula Programra való jelentkezéshez magyar állampolgárság, érettségi és minimális szintű angol nyelvtudás szükséges, továbbá feltétel még, hogy a programra jelentkező fiatal egyik szülője vagy nevelőszülője se rendelkezzen diplomával, a fiatal pedig hallgatói jogviszonnyal. A részletes pályázati kiírás itt olvasható. Fontos, hogy a Corvinus Egyetem megtéríti az utazási költséget mindenkinek, aki a felvételi elbeszélgetésre érkezik, azoknak is, akiket esetleg végül nem vesznek fel, hogy az utazás költsége senkit ne tartson távol. 

Szükség van azokra, akik ekkora hátrányt képesek leküzdeni

Takáts Előd, rektor kiemelte hogy hosszú távon az egyetemnek az is a célja, hogy kihasználva az abból adódó lehetőségeket, hogy a Corvinus nem állami, hanem egyetemi fenntartású egyetem, a Felvi.hu-t és a pontszámrendszert megkerülve is fel tudjon venni hallgatókat egyedi felvételi eljárás keretében, hogy így még könnyebben bekerülhessenek a hátrányos helyzetű diákok a felsőoktatásba. 

Azokra, akik ekkora hátrányt le tudnak küzdeni, nagy szükség van 

-vélekedett

Valamilyen keretben a hátrányos helyzetű diákokat fel kell tudnunk venni.