Tavaly közel 10 százalékkal nőtt az ipari termelés

Hírek2022. feb. 4.Növekedés.hu

Decemberben az ipari termelés volumene 3,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint, ami kedvezőtlenebb az Erste Bank által előrejelzett 4,5%-os bővülésnél. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján a havi index meglepetésre 0,1%-kal csökkent. A termelés a tavalyi évben 9,6%-kal volt nagyobb, mint 2020-ban.

A KSH közleménye szerint a feldolgozóipari alágak közül csak a legnagyobb súlyú járműgyártásban csökkent a termelés. A visszaesést elsősorban az okozta, hogy a globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak.

A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása számottevően nőtt.

Pontosabb részleteket a jövő héten megjelenő második adatközlésből tudhatunk meg - derül ki az Erste Banknak az ipari adatokat érintő elemzéséből.

Kedvező, hogy decemberben csak a járműipar kibocsátása mérséklődött, így az utolsó havi adat rávilágít, hogy a hazai ipar mire lehet képes a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alág nélkül. Így összességében a számos nehézséggel tűzdelt második félév végére a tavaly nyár eleji szint közelébe emelkedett vissza a termelés.

Előretekintve a január a magas frekvenciás adatok alapján jelen tudásunk szerint ismét növekedést hozhat. Ugyanakkor a külső környezet továbbra sem támogató, az omikron okozta bizonytalanságok negatív hatása továbbra is nehezen becsülhető.

A járműipar és a hozzá kapcsolódó alágak visszafogott teljesítményét azonban – ahogy azt a decemberi adatok is mutatják – továbbra is ellensúlyozhatják más alágakban kiépülő új kapacitások, melyek támogatják a termelés bővülését.

A mostani információk szerint az ellátási láncok nehézségei az év közepétől enyhülhetnek legkorábban érdemben, ezt követően az ipari export jelentős fellendülésére számíthatunk a cégek magas rendelésállományának és a kiépülő kapacitásoknak köszönhetően - vélik az Erste Bank elemzői.