Százmilliárdok jönnek Magyarországra az EU-tól munkahelymegőrzésre

Hírek2021. feb. 25.Dajkó Ferenc Dániel

Valamivel több, mint fél milliárd eurós (180 milliárd forintos) kedvezményes hitelhez jut Magyarország, az EU munkahely-megtartást célzó SURE alapjából. Ez a hétéves költségvetésen felüli összeg, és már egy részt le is hívtunk belőle. Az olaszok és a spanyolok ebből az eszközből is rendkívül magas összeghez jutnak. Eddig 90,3 milliárd eurót kötött le 18 tagállam, a maradék 9,7 milliárd még keresi a gazdáját.

Magyarország 504 millió eurót kap a SURE alapból, azaz a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) nyújtó európai eszközből. Az EU célja ezzel az alappal, hogy egy rendkívüli pénzügyi támogatást nyújtson azoknak a tagállamoknak, amelyek a koronavírus járvány hatására bekövetkező negatív munkaerőpiaci, gazdasági hatások ellensúlyozására jelentős összegeket költöttek.

Ebből az alapból február elején már lehívott Magyarország 108 milliárd forintot a koronavírus okozta hazai bérproblémák megsegítésére. 

Az uniós támogatási alap teljes kerete 100 milliárd euró volt, ebből 90,3 milliárd euró került lehívásra, ez az összeg 18 tagállam között oszlik meg, a maradék 9,7 milliárd eurós összegre továbbra is lehet pályázni.

Sure alap

Látható, hogy Olaszország (27,4 milliárd euró) és Spanyolország (21,3 milliárd euró) akiket köztudottan erősen sújtottak a járvány hatásai, kimagasló összeget kaptak az alapból, de a régiónkból legmagasabb összeget kapó Lengyelország sem szégyenkezhet a maga 11,2 milliárd eurójával.

A magyar összeg kifejezetten alacsonynak számít, ez viszont nem meglepő, annak fényében, hogy hazánkban nem nőtt számottevően a munkanélküliség 2020-ban, és láthatóan már el is kezdtük ledolgozni ezt a növekményt is.

Ráadásul 2019 utolsó negyedévében eleve rendkívül alacsony 3,3 százalékos munkanélküliségi rátával futottunk neki a 2020-as évnek.

Ehhez képest 2020 azonos időszakában tehát a negyedik negyedévben 4,3 százalékos volt ez az érték, ami mindössze 1 százalék növekedést jelent, ez európai szinten is jó adat.

A támogatott országok, a csökkentett munkaidős foglalkoztatást, a bértámogatásokat és hasonló intézkedéseket illetve bizonyos egészségügyi intézkedéseket (főképp munkahelyeken bevezetett egészségügyi intézkedéseket) finanszírozhatnak az eszközből.

A SURE alapjául szolgáló hitel fedezetét a tagállamok által ez EU-n belüli GNI részarányuk alapján önkéntes alapon vállalt garanciák adják. A tagországok a támogatást kedvező feltételű hitelek formájában kapják meg.

A SURE finanszírozását segítendő a Bizottság kibocsátatott egy szociális beruházási kötvényt 2020. október 21.-én összesen 17 milliárd euró értékben, két kötvénycsomag formájában.

Az első csomag 10 milliárd eurónyi kötvényt tartalmaz, ezek visszafizetése 2030. októberében fog megtörténni, még a maradék 7 milliárd eurós csomag 2040-ben lesz esedékes. Az értékpapírokra óriási 13-szoros túljegyzés érkezett. A SURE szociális beruházási kötvényt 2020. október 27.-én vezették be a luxemburgi értéktőzsdére, ahol a zöld tőzsdén azaz a fentartható értékpapírok közt is fel lesz tüntetve.