Szijjártó Péter: Magyarország nem blokkol semmilyen szankciós intézkedést!

Hírek2022. feb. 26.MTI

Magyarország abban érdekelt, hogy minél előbb véget érjen a háború - fogalmazott Szijjártó Péter New Yorkban, ahol az ENSZ vezetőivel tárgyalt. Kifejtette, hogy eddig egy magyar nemzetiségű halálos áldozatról tudnak Ukrajnában. Magyarország nem blokkol semmilyen szankciós intézkedést, minden egységes európai döntésnek a részese volt és ez így lesz a jövőben is - jelentette ki a tárcavezető. A magyar külügyminiszter vasárnap találkozik Kárpátalja kormányzójával.

Az ENSZ vezetőivel tárgyal Szijjártó Péter

Szijjártó Péter szombaton New Yorkban az ENSZ vezetőivel tárgyal arról, hogy az ENSZ miként járulhat hozzá egy mielőbbi orosz-ukrán közvetlen tárgyaláshoz a béke érdekében. A külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában közölte, eddig egy magyar nemzetiségű elhunytról tudnak.

A tárcavezető kifejtette, napközben Abdulla Shadiddal, az ENSZ-közgyűlés elnökével és Rosemary A. DiCarloval, az ENSZ főtitkár-helyettesével találkozik.
Szijjártó Péter közölte, magyar idő szerint szombat délelőtt a NATO-együttműködésért felelős ukrán miniszterelnök-helyettessel, valamint az ukrán elnöki adminisztráció vezetőivel egyeztetett, akiknek ismertette New York-i programját.

Magyarország érdeke a béke

Aláhúzta, az ENSZ-vezetőit arra kéri, járjanak közre az orosz félnél, hogy vállalják a tárgyalást az ukrán oldallal, hogy minél előbb béke lehessen. 
Kiemelte, a magyar emberek békét szeretnének, Magyarország pedig abban érdekelt, hogy minél előbb véget érjen a háború és béke legyen a szomszédságában. A háború befejezése érdekében minél előbb tárgyalóasztalhoz kell ülniük a szemben álló feleknek - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, az elmúlt napokban érkeztek hírek arról, hogy mindkét fél hajlandó lenne tárgyalni.

A miniszter megerősítette, péntek este felhívta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, majd Andrij Jermakot, az ukrán elnöki adminisztráció vezetőjét és jelezte, hogy Magyarország, Budapest készen áll mindkét delegáció fogadására és a tárgyalás biztosítására.

Közölte, mindkét tárgyalópartner megköszönte a felajánlást, amelyet egyelőre egyikük sem utasított el. Szijjártó Péter reményének adott hangot, hogy hamarosan valahol létrejön ez a tárgyalás.

Eddig egy magyar halálos áldozatról tudnak

A tárcavezető beszámolt arról is, egyelőre egy magyar nemzetiségű halálos áldozatról tudnak Ukrajnában, az elhunyt családjának pedig segítséget nyújtanak.

Rengeteg menekült érkezik Magyarországra

Közölte továbbá, hogy Kijevből úton van Magyarországra egy néhány tucat személyből álló konvoj, amely egyelőre még Ukrajnában halad, bár az út legnehezebb részén talán már túl van.
Ebben a konvojban civilek mellett a nagykövetség munkatársai, újságírók, valamint két nemzetközi szervezet munkatársai is helyet kaptak - tette hozzá.

Szijjártó Péter tájékoztatása alapján a magyar-ukrán határon szombat reggeltől lehet komoly menekültáradatot érezni.
Kifejtette, Záhonynál hajnalban 250-300 autó torlódott fel, Lónyánál mintegy 300 méteres, Beregsuránynál már három és fél kilométeres, Barabásnál pedig két kilométeres az autósor és sok a gyalogos, ahogy Tiszabecsnél is.

A magyar beengedőkapacitás mind az öt ukrán-magyar határátkelőhelyen teljes létszámmal működik - tette hozzá. Szijjártó Péter elmondta, a maldív-diákcsoportnak pénteken nyújtott segítség után 10 jordán állampolgárnak segítettek átlépni a határt, és megkezdték 950 indiai diák evakuálását is, akik közül 240-en már átléptek Magyarország területére. Magyarország segítségnyújtásra vonatkozó megkeresést kapott türkmén, ecuadori, mongol, örmény, török és Fülöp-szigeti állampolgárok ügyében is - tette hozzá.

A miniszter aláhúzta, Magyarország mindenkinek segít, a jogszerűen Ukrajnában tartózkodó külföldieket vízumkötelezettség nélkül beengedik az országba, továbbá az ország vállalta sérült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését is.

Álhír, hogy blokkoltuk a szankciókat

Szijjártó Péter egészen elképesztőnek nevezte, hogy magyar és külföldi újságírók, valamint politikusok álhírgyárakat működtetnek a jelenlegi háborús helyzetben és olyan hazugságokat terjesztenek, amelyeknek semmi köze nincs a valósághoz.
Magyarország nem blokkol semmilyen szankciós intézkedést, minden egységes európai döntésnek a részese volt és ez így lesz a jövőben is - jelentette ki a tárcavezető. A miniszter arra kérte a magyar ellenzéki politikusokat, a magyar baloldali sajtót, valamint a nemzetközi politikai szereplőket és sajtót, hogy ne terjesszenek hazugságot Magyarországról. A magyar baloldal rendkívüli veszélyt jelent Magyarországra, ugyanis először magyar katonákat akartak küldeni Ukrajnába, a miniszterelnök-jelöltjük világosan beszélt erről, majd a szankciókról terjesztett valótlanságokat - fejtette ki Szijjártó Péter.
Kiemelte, az ilyen álhírek alkalmasak arra, hogy "szélsőségesek alakokat" az Ukrajnában élő magyarok ellen fordítsák, akik így erőszakos cselekmények áldozatai lehetnek.

Vasárnap találkozik Kárpátalja kormányzójával

Szijjártó Péter beszámolt arról is, vasárnap a záhonyi határátkelőnél találkozik Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával, aki rendkívül korrekten mindenben együttműködik a helyi magyar képviseletekkel.

Elmondta, a kormányzó az ukrán-szlovák határon feltorlódott emberek Magyarországra beengedésében kért segítséget, továbbá annak a vonatnak az üzemeltetésében, amely Csap és Záhony között szállíthat menekülteket naponta hétszer.