Tényleg tartanunk kell a túlnépesedéstől? – Sok országban nincs elég gyerek

Hírek2018. dec. 5.Növekedés.hu

Az országok felében nem születik elég gyerek ahhoz, hogy a lakosságszám szinten maradjon. Ha globális problémákról van szó, akkor az éghajlatváltozás és az olajtartalékok apadása mellett rendre előkerül az égető kérdés: a Föld vajon még hány embert tud eltartani? A tudósok között a témában egyelőre nincs konszenzus. Vannak, akik szerint, az ideális az lenne, ha az emberiség csak 0,6 milliárd főből állna, mások szerint az életmódunk átalakításával a bolygónkon akár tízszer ennyien is elélhetnénk. Ami biztos, hogy egyelőre a számunk elképesztő ütemben bővül – az emberiség 1950 óta 2,5-ről 7,7 milliárdosra nőtt – az ENSZ mégis azt becsüli, hogy hamarosan robbanásszerű növekedés meg fog állni. Hogy mi ennek az oka? Nos, a termékenységi ráták globális szinten a ’60-as évek óta folyamatosan esnek. Magyarországon ezt a problémát persze nem kell bemutatni: bár megszokásból sokan a mai napig 10 milliós lélekszámot emlegetnek, jelenleg már csak 9,7 millió ember él itt a Kárpát-medence közepén. Mostanság hasonló drasztikus zuhanást ugyan Portugália mellett csak a kelet-európai országok produkáltak, ez viszont koránt sem jelenti azt, hogy a probléma csak itt lenne jelen. Mivel Nyugat-Európában és az USA-ban hála a fejlett egészségügynek nő az átlagéletkor, a bevándorlók száma pedig viszonylag magas, egyelőre úgy tűnik, hogy minden rendben van. Ám a fejlett világban a családok már átlagosan csak kevesebb, mint két gyermeket vállalnak. A termékenységi ráták a jóléti társadalmakban nem érik el a népesség fennmaradásához szükséges 2,1-et. A „The Lancet” nevű szaklapban publikált friss eredmények szerint ez a probléma már a világ országainak a felét érinti. A BBC beszámolója szerint a kimutatás még a Washington-i Egyetem egészségkutató intézetének vezetőjét Christopher Murray-t is meglepte.

Jelenleg arányaiban a legkevesebb gyerek Cipruson, Tajvanon és Dél-Koreában születik, de Japánban, Thaiföldön és Bosznia-Hercegovinában is súlyos a helyzet, a termékenységi ráta ezekben az államokban még az 1,4-et se éri el. 
Az érintett országok köre pedig folyamatosan bővül: ahol elterjednek a korszerű fogamzásgátlási módszerek és elkezd nőni az életszínvonal ott a születések száma általában esésnek indul. Jelenleg arányaiban a legtöbb baba Nigerben, Csádban és Szomáliában jön a világra.
De a várakozások szerint az egy nőre jutó születésszám –ami a fekete kontinensen sok helyen most még a hatot(!) is meghaladja – idővel Afrikában is apadni fog. 
Így hamarosan tényleg eljöhet azaz idő amikor a Földön az emberiség lélekszáma elkezd stabilizálódni. Hogy ez mennyire jó vagy rossz hír az nézőpont kérdése. Egyrészt az öregedő társadalmak új kihívások elé állítják a fejlett országokat, másrészt a népességbővülés esetleges megtorpanása a Földünket minden bizonnyal élhetőbbé teszi. A globális felmelegedés miatt ugyanis egyre kevesebb élelmiszert tudunk majd előállítani. A termőterületek folyamatosan északra tolódnak. Ha eközben a bolygó lélekszáma a mostani ütemben nőne tovább, az óriási tragédiához vezetne.