Titkos ügynökök szerint így lehet a legkönnyebben kiszúrni a hazugságot

Hírek2019. nov. 29.Növekedés.hu

Az FBI és a CIA egykori ügynökei négy módszer alapján mutatják be, hogyan lehet a legkönnyebben észrevenni a hazugságot.

1. Hosszas válasz az egyszerű, eldöntendő kérdésekre

Ha egy üzlettárs hosszas választ ad egy sima eldöntendő kérdésre, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem mond igazat. Az emberek főleg akkor hajlamosabbak többet beszélni a kelleténél, ha hazudnak: ilyenkor szavakkal próbálják elfedni az igazságot. Érdemes észben tartani azonban, hogy a hazugság nem az egyetlen ok, amiért valaki a stressz jeleit mutathatja egy beszélgetés során.

2. Árulkodó gesztusok

Az ex-ügynökök szerint rendkívül egyszerű, mégis az egyik leghatékonyabb módszer, ha figyelünk a gesztusokra. Az emberek sokszor önkéntelen mozdulatokat tesznek, amikor hazudnak, ez pedig elárulja az igazságot. Ha észrevesszük, hogy beszélgetőtársunk többször is eltakarja a száját, főként akkor, ha válaszol egy kérdésünkre, akkor érdemes átgondolni, biztos őszinte-e hozzánk ez a személy. Ha az illető folyamatosan mozgatja a lábát, vagy izeg-mozog a széken, esetleg enyhén rázza a fejét, az azt jelezheti, hogy maga a test tiltakozik a hazugság ellen.

3. A szemkontaktus kerülése

Ha egy munkatárs megszakítja a szemkontaktust, amikor egy kérdésre válaszol, akkor rendkívül nagy a valószínűsége annak, hogy nem mond igazat. Ha például valaki egy terméket akar eladni nekünk, kérdezzünk rá, tájékoztatott-e minket az összes lehetséges kockázatról. Ha rögtön megszakítja a szemkontaktust, valószínűleg bőven lenne még miről informálnia.

4. „Miért higgyek neked?”

Ha felteszik azt a kérdést egy megbízható embernek, hogy „Miért higgyek neked?”, általában azt válaszolja, hogy „Mert az igazat mondom”. Ezzel szemben, aki hazudik, az nehezen tudná ezt kimondani, ezért sokszor inkább elkezdenek ködösíteni, például azt válaszolják, hogy

  • "Én egy őszinte ember vagyok",
  • "Nem kell hinni nekem, ha nem akarod"
  • vagy "Nincs okom hazudni."

(Forrás: Inc.com)