Több állatkert és vadrezervátum jövője kérdéses a koronavírus miatt

Hírek2020. dec. 5.V.Zs

Az állatkert bezárások miatt világszerte veszélybe kerültek a vadvilág és a veszélyeztetett állatfajok megőrzését biztosító programok.

Világszerte több mint 700 millió látogató érkezik évente az állatkertekbe és akváriumokba, a koronavírus miatt azonban a legtöbb létesítmény kénytelen volt egy időre bezárni. A bevételkiesés miatt nemcsak az állatkertek fenntartása, az állatok etetése problémás, sok, az intézmények által finanszírozott fajmegőrzési programok is veszélybe kerültek.

A Conraua derooi egy békafajta több mint 70 millió éve él a Földön. Ez az egyik legveszélyezettebb kétéltű a világon. Mintegy 100 másik faj, ő is ún. EDGE of Existence védelem alá esik. A program azonban veszélybe került, mivel az azt finanszírozó Londoni Állattani Társaság, egy jótékonysági szervezet, mely az állatok és élőhelyeik világszintű védelmére törekszik, s melyhez két állatkert (egy Londonban, egy a fővároshoz közeli Whipsnade-ben) tartozik, kénytelen volt tavasszal bezárni, írja a Bloomberg.

A társaság bevételének 40%-a állatkert belépő értékesítésből származik, kiadásainak közel 80%-át pedig tudományos kutató, és helyi vad/fajtamegőrző programok teszik ki.

Csak a havi a takarmány a londoni állatkertben 43 ezer font; a Társaság becslése szerint a veszteség akár 20 millió font is lehet, írja a lap.

Az állatkerteknél nagyobb veszélyben van több vadrezervátum, kutatási fajmegóvást célzó projekt

, a társasághoz 300 ilyen tartozik. Ghánában, a társaság egyik volt ösztöndíjasa a helyiek közreműködésével indított nyolc éve programot az említett békafaj megőrzéséért. A helyiek földjeik egy részét átadták a rezervátumnak a turizmusból származó bevétel egy részért cserébe. Amikor a rezervátumot a koronavírus miatt lezárták, s nem látogathatták turisták, bevételi forrásuk elapadt. Ekkor elkezdtek vadászni, fákat vágnak ki, területeket tisztítanak meg és gazdálkodnak. Rendkívül szegény közösségekről lévén szó, nem foglalkoznak azzal, hogy így több veszélyeztett állatfaj életterét veszik el.

A rezervátumok finanszírozása ott is nehézkés, ahol a helyi lakosok nem avatkoznak be.

A torontói állatkert és vadrezervátum, mely több veszélyeztetett fajt, például vancouveri mormotát tenyészt természetes élőhelyén, tavasszal kénytelen volt bezárni, s csak júliusban nyitott újra. Az állatkertnek közösségi finanszírozás keretében több mint félmillió dollárt sikerült takarmányra összegyűjtenie. Sőt, a torontói zöldségesek is adományoztak élelmet az állatoknak. A létesítmény jövője viszont kérdéses. Az állatkert ugyanis nagymértékben támaszkodik (látogatói) adományokra, ami a tömeges munkanélküliség miatt szinte biztosan csökkeni fog, nyilatkozta az állatkert vezetője.

A koronavírus nemcsak az állatkertek/rezervátumok látogatását és finanszírozását nehezíti meg, hanem a kutatást is. Különösen az időhöz kötött projektekkel van nehéz dolga a kutatóknak.

"A korallok terjedése vagy a vándormadarak migrációjának nyomon követése a Covid miatt akár egy teljes évvel is toldóhat", mondta a Bloombergnek Steve Monfort, az amerikai Smithsonian’s Állatkert és Természetvédelmi Intézet vezetője.

Ráadásul egy-egy kutatás éppen a következő pandémia megelőzését szolgálná. A Londoni Állattani Társaság igazgatóhelyettese egy olyan kutatást vezet, mely az állatokról emberre történő fertőző betegségeket vizsgálja. “Az emberek joghurtot isznak, hogy bélflórájuk egészséges maradjon. A biodiverzitás hasonlóképp működik: megakadályozza, hogy egy patogén olyan mértékben dominánssá váljon, hogy aztán tovább terjedjen”, mondja.

A társasághoz tartozó két állatkert ugyan nyitva van, ám, hogy az előírásoknak eleget tegyenek kapacitásuk mindössze ötödén üzemelnek, ami komoly bevételkiesést jelent. Az munkatársak közel felét elbocsátották, többen azóta sem találtak munkát. Sir David Attenborough segítségével adománygyűjtő kampányukon több mint 900 ezer font gyűlt össze, a tervezett egymilliónál valamivel kevesebb.

A Környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy százezer fonttal segíti a bajba jutott állatkerteket

, ám nem tudni, ebből mennyi jut majd a társaság létesítményeinek. A legrosszabb, ami történhet, hogy az állatkert bezár, és az állatokat más állatkertekbe és menhelyekre szállítják. Hogy ekkor mi történik a faj- és vadmegőrző programok, még nem tudni.