Több ellenőrzés, hatékonyabb módszerek, új stratégia

Hírek2021. máj. 4.MTI

Benyújtotta az Országgyűlésnek a 2020-as évről szóló beszámolóját az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A beszámolót és az új stratégiát tartalmazó adathordozót Domokos László elnök kedden adta át Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének az Országházban.

Az ÁSZ közleménye beszámol arról, hogy a COVID-19 világjárvány miatt alapjaiban megváltozott körülmények között is ellátta a jogszabályokban előírt feladatait a szervezet. Emellett nagy hangsúlyt helyezett a tudásmegosztó, tanácsadó tevékenységére is. Az elmúlt évek technológiai és módszertani fejlesztéseinek köszönhetően az ÁSZ tovább növelte az ellenőrzött szervezetek számát, amely az idén várhatóan eléri majd a 9000-et.

A beszámoló részeként a 2020-as évek elvárásaihoz alkalmazkodó megújított intézményi stratégiáját is bemutatja az ÁSZ az Országgyűlésnek.

Az Állami Számvevőszék 2020-ban eredményesen és célszerűen gazdálkodott a rábízott közpénzekkel és egyéb erőforrásokkal - szögezi le a közlemény.

A digitalizációt hatékonyan felhasználásával jelentősen növelte az ellenőrzésekkel érintettek számát a szervezet. A számvevőszéknek - minden eddiginél nagyobb számú - több mint 1500 szervezetnél sikerült tavaly ellenőrzési megállapításaival, javaslataival előmozdítania a közpénzügyi helyzet javítását. Az új megközelítésű monitoring értékelésével közvetlenül, már az ellenőrzés idejében a teljes önkormányzati rendszer - 3197 önkormányzat és 1284 hivatala vezetése - kapott tanácsadás keretében iránymutatást arra, hogy a megnövekedett korrupciós veszély ellenében megerősíthessék az érdemi integritási kontrollpontokat - olvasható a közleményben.

Domokos László elnök az Országgyűlésnek benyújtott tájékoztatóban leszögezte:

"küldetésének megfelelően az Állami Számvevőszék, mint az Alaptörvényben definiált közpénzügyi garantőr szervezet, célja - a közpénzügyek jó irányba való terelése, a pozitív változások elindítása és fenntartása - megvalósult".

Az ÁSZ szakértői 2020-ban összesen 30 elemzést is készítettek. Ezekben olyan fontos témákat dolgoztak fel mint a költségvetés fenntarthatósága, a magyar gazdaság kifehérítése, a digitális kereskedelem adózási kérdései, az államadósság-kezelés, a magyar lakosság pénzügyi biztonsága, nyugdíj és egészségügy, illetve a korrupció megelőzése. Az ÁSZ elemzői kiemelten fókuszáltak a COVID-19 világjárvány gazdasági és társadalmi hatásaira, és törekedtek arra, hogy feltárják azokat a dilemmákat, amelyek hozzájárulnak Magyarország gyors kilábalásához a világjárvány okozta válságból.

A szervezeti átalakulások és ellenőrzés-módszertani fejlesztések mind hozzájárultak ahhoz, hogy másfél évszázaddal a megalapítása és három évtizeddel az újraindulása után az Állami Számvevőszék működési folyamatait áthassa a közpénzfelhasználók gyakorlatának fejlesztését célzó szemlélet, valamint megfeleljen a 21. századi kihívásoknak, közte a digitalizáció támasztotta elvárásoknak

- írta Domokos László elnök az Országgyűlésnek átadott tájékoztatóban.

Az Állami Számvevőszék 2011-ben mutatta be az eddig érvényben lévő stratégiáját, azonban a 2020-as évek kínálta lehetőségek miatt szükségessé vált egy új stratégia készítése és bemutatása az Országgyűlésnek.

Az új stratégia - melyet a 2020-as tájékoztató függeléke tartalmaz - megőrzi a korábbi stratégiában is szereplő alapértékeket és normákat, illetve kijelöli a tovább haladás irányait.