Több mint 43 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom tíz év alatt

Hírek2020. feb. 5.Növekedés.hu

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma tavaly decemberben minden korábbi havi rekordot megdöntve megközelítette az 1250 milliárd forintot. Éves összesítésben a kiskereskedelmi forgalom újabb csúcsot hozva mintegy 12 250 milliárd forintot tett ki - összegzi a friss adatokat közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatsora szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg a 2018 decemberi mutatót.

A kiskereskedelmi forgalom így 78 hónapja, hat és fél éve folyamatosan nő. 2019 egészében kereken 6 százalékos bővülés mutatható ki a 2018-as adathoz képest.

Az elmúlt esztendő kimagasló teljesítményét jól jellemzi, hogy míg 2017-ben csak egy, 2018-ban pedig mindössze két hónapban lépte túl a 1000 milliárdot a havi forgalom, tavaly ez áprilistól kezdve minden hónapban így volt.

2019-ben esett meg először, hogy az éves mutató az üzemanyagforgalom nélkül is meghaladta a 10 ezer milliárd forintot.

Tovább folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem térnyerése, annak éves forgalma kis híján elérte a 730 milliárd forintot, ami a múlt évtized elejéhez képest tizenhatszoros volumenbővülést jelent.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta: "A kiskereskedelmi forgalom látványos növekedése a magyar családok javuló életminőségének, jobb gazdasági lehetőségeinek egyik legfontosabb fokmérője. A kormány arra törekszik, hogy a folyamatosan bővülő fogyasztásból minél nagyobb arányban részesüljenek a magyar tulajdonú kereskedelmi egységek és a magyar termékek.”

2010 januárjához képest a kiskereskedelmi forgalom több mint 43 százalékkal nőtt Magyarországon, ezzel hazánk a régiós élmezőnyben foglal helyet, és közel háromszorosan múlja felül az Európai Unió átlagos teljesítménynövekedését. A belső fogyasztás tartós élénkülése elsősorban a béremeléseknek, az adócsökkentéseknek, a családokat támogató célzott kormányzati intézkedéseknek köszönhető. A foglalkoztatás bővülésével, a növekvő bérekkel a kiskereskedelmi forgalomban is további emelkedés várható.