Háború: taktikát váltott az orosz hadsereg

Hírek2022. júl. 28.D.J.

Az ukrán erők Herszon városának felszabadítására készülnek.

Ez történt az orosz-ukrán háború 154-dik napján:

- Az orosz csapatok tömeges átcsoportosításokat végeznek három déli régióban: így Melitopol, Zaporizhzhia és Herszon térségében is. Moszkva taktikát váltott: a támadás helyett a stratégiai védekezésre koncentrálnak – mondta az ukrán elnök tanácsadója Olekszij Aresztovics. Bár azt is hozzátette: az oroszok elfoglalták Ukrajna második legnagyobb erőművét, ezzel „apró taktikai előnyt értek el”.

Az interneten már korábban megjelentek olyan képek, amelyeken az orosz Wagner katonai csopot emberei a vuhlehirszki erőmű előtt pózolnak.

- Azután, hogy az ukránok csapást mértek a stratégiailag fontos Antonivszkij-hídra belevágtak abba a hadműveletbe, amelynek a célja Herszon városának felszabadítása.

Első körben az orosz lőszerraktárakat, az üzemanyag-utánpótlást és kommunikációs eszközöket támadják.

Az ukrán elnök egyik tanácsadója Mykhailo Podolyak úgy fogalmazott: „A megszállóknak meg kell tanulniuk átúszni a Dnyepper folyón. Vagy hagyják el Herszont, amíg még lehetséges. Lehet, hogy nem lesz harmadik figyelmeztetés."

- A lengyel titkosszolgálatok felügyeletéért felelős miniszter szóvivője Stanislaw Zaryn szerint a háború kezdete óta másfél milliónál is több ukránt, közük gyermekek ezreit vitték orosz börtönökbe, úgynevezett szűrőtáborokba.

- Miután az ukrán erők lecsaptak egy stratégiailag fontos orosz utánpótlási útvonalra a dél-ukrajnai Herszon régióban, az elnök Volodimir Zelenszkij közölte: Ukrajna a jövőben újjá fogja építeni az Antonivszkij-hidat és más átkelőket a régióban.

- Továbbra is folynak az előkészületek, hogy az első gabonaszállító hajók elhagyhassák az ukrán kikötőket, miközben Törökország Isztambulban megnyitott egy központot a folyamat felügyeletére. Az ukrán haditengerészet is megerősítette, hogy három ukrán fekete-tengeri kikötőt is elkezdtek felkészíteni a gabonaexport beindítására.

Az első szállítmány várhatóan napokon belül elindul – mondta Hulusi Akar török ​​védelmi miniszter.

- Antony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy a háború kipattanása óta először telefonon fog beszélni Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Mint leszögezte: nem Ukrajna sorsáról fognak tárgyalni.

- Oroszország kevesebb gázt szállított Európába szerdán. Az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül 12 és 13 óra között 14,4 millió kWh/órára esett vissza az átadott gáz mértéke az egy nappal korábbi 28 millió kWh/óráról, ami már csak a normál kapacitás 40 százaléka.

Németország azzal vádolta Moszkvát, hogy „erőjátékra” használja az energiaexportot.

- A nyugat Kínával és Oroszországgal a nukleáris konfliktus kipattanását kockáztatja, amikor megszakítja a kommunikációt az említett országokkal – figyelmeztetett az Egyesült Királyság nemzetbiztonsági tanácsadója Sir Stephen Lovegrove.

- A Biden-adminisztráció megállapodást ajánlott Oroszországnak, amelynek célja hogy hazahozzák a WNBA-sztárját, Brittney Grinert és egy másik bebörtönzött amerikait, a volt tengerészgyalogost, Paul Whelant – közölte szerdán Antony Blinken külügyminiszter.