Történelmi megbékélés 70 év után: Miért most?

Hírek2018. ápr 27.Szabó Anna

Atomfegyvermentes Koreai-félszigetről, és még az idén megkötendő békeszerződésről állapodott meg Kim Dzsong Un észak-koreai és Mun Dzse In dél-koreai vezető a panmindzsoni találkozójukon. A megbékélés a koreai háború 1953-as befejezése óta tartó viszályt zárhatja le. Szinte hihetetlen számok mutatják a két ország között kialakult mély gazdasági szakadékot.

Ez alkalommal nem túlzás a történelmi szó használata: az 1953-as fegyverszünet óta észak-koreai vezető nem tette a lábát Dél-Korea földjére, és még soha nem került ilyen kézzel fogható közelségbe a békeszerződés aláírása. A Kínához ezer szállal kapcsolódó Észak-Korea enyhülése többek között gazdasági okokkal magyarázható: miközben fegyverkezésre és az atomprogramjára a dél-koreai költségvetés többszörösét költötte, a lakosság nyomorog.

Az alultápláltság miatt az emberek 3-8 cm-rel alacsonyabbak, és 12-15 évvel hamarabb halnak meg, mint néhány száz kilométerrel délebbre.

Az alábbi ábra mutatja, hogy az életszínvonal tekintetében fényévnyi távolságba került egymástól Észak és Dél 50 év leforgása alatt.
Phenjan a 60-as évek szintjére esett vissza, míg Szöul a világ tíz legversenyképesebb gazdasága közé került.

A két ország GDP-je közötti különbség tavalyi becslések szerint már 50-szeres különbséget mutat.

Bár a népesség számának tekintetében Észak-Korea az 52.,

hadereje a világon a negyedik legnagyobb lehet, fegyverkezésre az állami bevételek negyedét költi.

A súlyosan elmaradott Észak-Koreának - a nemzetközi szankciók miatt is - szinte egyetlen kereskedelmi partnere maradt: Kína. A nemrég bevezetett új gazdasági szankciók, Kína nyomása, Dél-Korea (és a mögötte szövetségesként álló USA) hozzáállásának változása, és az észak-koreai atomfegyverek sikeres kipróbálása együttesen vezethetett a békülékenyebb hangnemhez.  A békülés hírére szárnyalásba kezdtek az ázsiai tőzsdék. Nemzetközi sajtóforrások biztosra veszik, hogy Donald Trump és Kim Dzsong Un belátható időn belül találkozik egymással.

Miért most?

Az Észak-Korea legjelentősebb támogatójának számító

Kína is hozzájárult az Észak-Korea rakétaprogramja miatt kivetett legutóbbi ENSZ szankciók bevezetéséhez.

2018-as év azonban meghozta az enyhülést: az észak-koreai elnök újévi üzenetében békülékenyebb hangot ütött meg Dél-Koreával szemben, majd Észak–Korea részt vett a phjongcshangi téli olimpián és végül bejelentésre került a két Korea közötti áprilisi csúcstalálkozó. A nemzetközi közvéleményt mostantól már inkább az észak-koreai–amerikai csúcstalálkozó köti le, köszönhetően a két államfő kiszámíthatatlannak tűnő viselkedése miatt.  Kim Dzsong Un március végi pekingi útja a két fontos csúcstalálkozó - a koreai és az amerikai - előfutárának tekinthető, amelyen a két szocialista állam egyeztette stratégiáját a következő hónapok eseményeivel kapcsolatban, a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet véleménye szerint.

A két ország közötti különbség számokban:

  Forrás: indexmundi.com  

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.