Törvény kényszeríti ki a lakbérek csökkentését Berlinben

Hírek2020. dec. 4.Növekedés.hu

Hatályba lépett annak a törvénynek a második csomagja, amely a német fővárosban bérelt lakások díjainak korlátozásáról szól. A dw.com hírportálon olvasható cikk szerint több ezer lakástulajdonos kényszerül arra, hogy csökkentse bérbeadott lakásainak díját. A törvénnyel kapcsolatos jogi csata azonban még nem ért véget.

A lakástulajdonosoknak november 23.-tól csökkenteniük kell a túl magas bérleti díjakat. Ha több, mint 20 százalékkal többet számítanak fel a jogszabályban meghatározottnál, súlyos büntetést kaphatnak.

Egy átlagos, 60 négyzetméteres lakás bérleti díja Berlinben jelenleg körülbelül 850 euró (mintegy 306 ezer forint), egy átlagos háztartás jövedelmének körülbelül harmada.

A Német Alkotmánybíróság elutasította a bérbeadók szövetségének kérelmét, amely a díjcsökkentést október végéig felfüggesztette volna.

A Berlinben élők mintegy 85 százaléka bérelt lakásban él.

A Berlini Lakásbérlők Szövetsége (BMV) szerint a lakbért körülbelül 365 ezer berlini lakás esetében kell csökkenteni. Az F+B ingatlan-fejlesztési tanácsadó becslése szerint azonban jóval több, fél milliót is meghaladó azoknak a lakásoknak a száma, amelyekre ez a rendelkezés vonatkozik.

A koronavírus-járvány, az általa okozott gazdasági válság fényében különös szerencse a berlini lakásbérlők számára, hogy ez az intézkedés hatályba lép

fogalmazott közleményében a BMV vezetője, Reiner Wild. Hozzátette: a csökkentés „érhető, indokolható, megfelelő”.

A bérleti díj csökkentés elsősorban azokra a bérleti szerződésekre vonatkozik, amelyeket az elmúlt öt-hat évben írtak alá.

A díjak ugyanis ebben az időszakban emelkedtek különösen gyorsan: 2014 és 2019 között az új szerződések díjai, különösen a felújított lakások esetében, átlagosan 30 százalékkal nőttek.

A bérleti díjplafon nem vonatkozik a 2014 után átadott épületekre.

Úgy tűnik azonban, hogy a nagyvárosban sok lakás tulajdonosa abban reménykedik: bérlőikhez nem jutnak el az új szabályokról szóló hírek. A fogyasztói jogok platformja, a CONNY egy friss felmérése arra az eredményre jutott, hogy csökkentésre jogosult bérlők három negyedét a lakástulajdonosok erről nem értesítették.

Ez annyit jelent, hogy a bérleti díj csökkentésének lehetőségét maguknak a bérlőknek kell kezdeményezniük.

Szükség esetén bíróság előtt követelhetik a túlzott díjak mérséklését. A kereset megalapozásához szükséges információkról a berlini önkormányzat honlapján tájékozódhatnak, de segíthet a BMV vagy azoknak a tanácsadó szolgáltatásoknak az egyike, amelyek idén, e célra alakultak meg.

Nagyon valószínű, hogy nem minden lakástulajdonos követi a törvényi előírásokat

szögezte le a CONNY vezérigazgatója, Daniel Halmer.

Tartunk attól, hogy különösen a magántulajdonosok nem fogják maguktól csökkenteni a bérleti díjat

mondta Reiner Wild és sürgette a bérlőket, hogy ellenőrizzék, az általuk fizetendő lakásbérleti díj megfelel-e a törvényi előírásnak.

Az intézkedések első körében, amely idén februárban kezdődött meg, 1,5 millió lakás bérleti díját öt évre befagyasztották.

A lakástulajdonosok időközben izgatottan számolták, a döntés milyen mértékű bevételkiesést jelenthet számukra. Az F+B tanácsadó által közzétett index alapján a veszteség összesen évi 250 millió euró, lakásonként havi 40 euró lehet.

Az Alkotmánybíróság azonban egyenlőre adós egy kulcsfontosságú döntéssel. Választ kell adnia arra, hogy a berlini önkormányzatnak van-e joga bérleti díj-plafon meghatározására.

A kialakult helyzetben sok lakástulajdonos hirdetésében jelzi: a bérlőnek számolnia kell egy „árnyék bérrel” is, amit akkor fognak felszámítani, ha az Alkotmánybíróság a tulajdonosok javára dönt majd.