Tovább növeli tőkerészesedését Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankban

Hírek2020. jan. 16.Növekedés.hu

10 millió euróval növelte tőkerészesedését Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankban (NBB) 2020. január 15-én, amely a bank tőkésítési folyamatában újabb lépcsőfokot jelent.

A 2020-2022-es tőkésítési program még 2018 decemberében nyert támogatást a Nemzetközi Beruházási Bank részvényes államaitól Kubában, Varaderóban, a Bank legfőbb irányító szerve, a Kormányzótanács történelmi jelentőségű találkozóján.

A hozzájárulást követően 60 millió euró összegű alaptőke részesedésével (17,2%) Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bank második legnagyobb részvényesévé vált. A bank befizetett alaptőkéje ezzel 349,61 millió euróra növekedett.

„A jelen tőkésítési program szisztematikus megvalósítása lehetővé teszi számunkra, hogy fenntartsuk a kölcsönzési és befektetési tevékenység növekedésének utóbbi években megszokott gyors ütemét” – emelte ki Nikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke.

„Nagyra értékeljük Magyarország felelősségteljes hozzáállását és gyakorlati támogatását, amelyet folyamatosan tanúsít Bankunk felé. Mély hálámat szeretném kifejezni a magyar kormánynak; azt hiszem, joggal nevezhetem ezt a döntést nagyszerű kezdetnek az NBB újabb üzleti évéhez, illetve jó példának, amelyet minden bizonnyal a többi tagállam is követni fog.”