Tűzvész miatt kapcsolták ki az áramot Kaliforniában

Hírek2019. okt. 26.MTI, Növekedés.hu

Több mint 50 ezer embert kellett eddig kitelepíteni, és több millió ember maradhat áram nélkül a Kaliforniában pusztító erdőtüzek miatt. A szárazság és az erős szél miatt egyetlen szikra is tüzet okozhat, több helyen elővigyázatosság miatt kapcsolták ki az áramszolgáltatást.

Több millió kaliforniai maradhat áram nélkül, miközben a tűzoltók küzdenek az amerikai államban egyre több helyen kitörő erdőtüzek ellen. Az állam legnagyobb áramszolgáltatója bejelentette, hogy összesen 36 megyében kell arra számítani, hogy elővigyázatosságból ki kell kapcsolniuk az áramot - írja az Euronews. A szárazság és az erős szél miatt egyetlen szikra is tüzet okozhat.

Akármilyen forrásból származó akármilyen apró szikra katasztrófához vezethet. Mi nem akarunk ilyen forrás lenni. Ezért sűrűsödött meg mostanában az elővigyázatosságból bevezetett áramszünet, és ezért érint oly sok embert az egész államban – mondta Andrew Vesey, a Pacific Gas&Electric, a legnagyobb kaliforniai áramszolgáltató vezérigazgatója.

A cég indoklása szerint az erős szél kidöntheti a villanyoszlopokat, és a keletkező szikrák tüzet okozhatnak.

Az állam kormányzója, Gavin Newsom azt mondta, az áramszolgáltató nem tette a dolgát, és a cég éveken át „pénzsóvár volt, és nem tartotta karban az infrastruktúrát”.

Eddig Los Angeles és Sonoma megyékben kellett szükségállapotot hirdetni. Szombatig mintegy 50 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

A kaliforniai tűzoltóság azt mondta, tűzveszélyes időjárás van az egész államban. Kaliforniában tavaly 85 ember halálát okozta egy erdőtűz, amelyet az áramszolgáltatótól származó szikra okozott.

Mint arról az MTI beszámolt, több mint 200 ezren maradtak áram nélkül az észak-kaliforniai San Francisco környékén, ahol a szárazság miatt ismét tűzvészek pusztítanak. A lángok ráadásul az erős széllökések miatt rendkívül gyorsan terjednek tovább.
A tűzvész San Franciscótól mintegy 120 kilométernyire északra pusztít, amerikai sajtójelentések szerint egyelőre megállíthatatlannak tűnik. Geyserville városka valamennyi lakójának elrendelték, hogy hagyja el otthonát, a 900 lelkes település várhatóan porig ég majd. Hasonlóan ingatlanjaik kiürítésére szólították fel a közeli Healdsburg városban élőket.

A Pacific Gas&Electric áramszolgáltató vállalat már korábban leállította az áramszolgáltatást 15 kaliforniai megyében. Az indok: a száraz hőségben könnyen szikrát vethet egy transzformátorállomás. A PG&E azonban nemcsak a déli tagállam északi vidékein, hanem Los Angelesben és környékén is felfüggesztette a szolgáltatást. Helyi idő szerint csütörtök este több mint 300 ezer fogyasztónál zárták el - elővigyázatosságból - az áramot. Négy héten belül egyébként ez a negyedik alkalom, hogy a cég felfüggesztette a szolgáltatást. Október elején például több mint 700 ezer fogyasztónál kapcsolták le - előzetes bejelentés után - az áramot.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy a 2017-es nagy tűzvészek után a PG&E ellen perek egész sora indult, mert a karbantartás hiánya miatt berendezéseinek komoly szerepük volt a tüzek fellobbanásában.

A több milliárd dolláros kárigények miatt a vállalat csődeljárást kért, de mivel Észak-Kaliforniában monopolhelyzetben van, változatlanul működik. A cég az újabb kártérítési perek elkerülése végett ahhoz a stratégiához folyamodott, hogy magas hőmérséklet és erős szél előrejelzésekor előzetes bejelentés után felfüggeszti a szolgáltatást.
   
Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója csütörtökön bejelentette: a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivataltól (FEMA) külön összeget kapott az állam a mostani tűzvészek elleni küzdelemre.