Friss pénzügyi tartalmak várják szeptembertől a diákokat

Hírek2023. aug. 4.Növekedés.hu

Kibővült a pénzügyi fejezetet tartalmazó tankönyvek köre, új kiadvánnyal és tartalmaik frissítésével is készül a Pénziránytű Alapítvány a 2023/2024-es tanévre. Bemutatjuk, milyen új tananyagok és programok segíthetik az általános- és középiskolás diákok iskolai pénzügyi nevelését a következő tanévben.

Nincs könnyű helyzetben az a pedagógus, aki szeretné diákjai pénzügyi tudatosságát folyamatosan fejleszteni. A pénzügyi világ rohamtempóban változik, a hasznos és aktuális ismeretek köre ehhez alkalmazkodva folyamatosan frissül. A Pénziránytű igyekszik mindent megtenni, hogy a tanárok munkáját megkönnyítse és a diákok pontos és aktuális információkat kaphassanak. Minden évben áttekintik ezért tartalmaikat, emellett követik a Nemzeti Alaptanterv változásait is.

Új tankönyvek és munkafüzetek

A 2023/2024-es tanévben új kiadványok is segítik majd a tanulók pénzügyi nevelését. A történelem tantárgy helyett szeptembertől már 8. és 12. évfolyamon kötelező állampolgári ismeretek kerettanterve tartalmaz mindennapi pénzügyi ismeretekkel kapcsolatos témaköröket. Az újonnan belépő tantárgy tanításának támogatásaként tematikus munkafüzetet készített az Alapítvány a 8. és 12. osztályos diákok számára is „Állampolgárok pénzügyei” címmel. A tanév kezdetére e két korosztály tanulóinak juttatják el ingyenesen a munkafüzeteket, melyek a legfontosabb pénzügyi döntési helyzetekben nyújtanak majd fogódzkodót a fiataloknak.

Az új tanévben az előző évekhez hasonlóan - a 3-8. évfolyamos matematika, valamint a 3-4. osztályos környezetismeret munkafüzetekben is találhatók az adott tanév ismeretanyagához kapcsolódó gyakorlatias pénzügyi feladatok önálló fejezetbe foglalva.

Frissülő digitális tartalmak és képzések

Az aktuális változásokat az online tartalmak is követik. A Pénziránytű AR tankönyveiben (Küldetések a pénz világában, Iránytű a pénzügyekhez) és a Pénzbook YouTube-csatornán is elérhető kisfilmek ráncfelvarráson estek át, és most már az aktualizált videók tekinthetők meg a kiterjesztett valóság megoldással rendelkező tankönyvek 2023-as kiadásában és a YouTube-on is.

Gőzerővel dolgoznak e-learning portáljuk tartalmainak frissítésén is, hogy a tanév kezdetére az Iránytű a pénzügyekhez tankönyv feldolgozását segítő, valamint a technikumokban kötelező Pénzügyi és vállalkozási ismeretek tantárgy tananyagai és az Új lehetőségek a pénzügyi nevelésben c. 40 órás blended tanárképzésük háttéranyagai is megújulva várják majd a diákokat és a pedagógusokat.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan megújult digitális módszertani és szakmai tanárképzésük is. Az IKK által akkreditált Pénziránytű Online Digitális Akadémia teltházzal startolt már a nyáron. A 2024. évi PÉNZ7 egyik pénzügyi témáját, a hitelezést fókuszba helyezve, valamint a Mesterséges Intelligencia oktatási lehetőségeire is kitekintést nyújtva várja majd hónapról hónapra az érdeklődőket a következő tanévben.

A MoneySim szimulációra mindössze egy év távlatában is rányomta bélyegét az idő vasfoga. A szimuláció háttértartalmainak aktualizálásán is dolgozik a Pénziránytű, hogy a diákok valóban életszerű mindennapi pénzügyi helyzetekben hozhassanak döntéseket és szembesüljenek azok vagyonukat, pénzügyi tudatosságukat és akár jóllétüket befolyásoló következményeivel.

Új foglalkozás a Pénziránytű Bázisiskolákban

Az országszerte kilenc helyszínen elérhető bázisiskolákban a korábbi három választható témakör - a korszerű pénzkezelés, a megtakarítás és pénzügyi tervezés, valamint a pénzügyi intézményrendszer és tőzsde - mellett az „Állam én vagyok” címet viselő élményfoglalkozáson is részt vehetnek ősztől a 7-12. osztályos diákcsoportok. Így szeptembertől azoknak is érdemes újra ellátogatni a Pénziránytű Bázisiskolákba, akik a korábbi témakörökkel már megismerkedtek.