Újabb lélektani szintet tört át az infláció

Elemzések2023. dec. 8.Sz.A.

7,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, a járműüzemanyagok ára októberhez viszonyítva csökkent. A kereslet visszaesése, a magas kamatkörnyezet, az alacsonyabb energiaárak és a tavalyi magas bázis áll a háttérben.

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, vagyis folytatódott a dezinfláció, az októberi 9,9 éves inflációs szintről.

Havi összehasonlításban átlagosan nem változtak az árak.

Az adat az elemzői várakozásoknál kissé kedvezőbb, de alapvetően megfelel a várakozásoknak.

A dezinflációt segíti - a magas tavalyi bázis hatása mellett - 

 • a reálkeresetek és a kereslet idei csökkenése,
 • a mérsékeltebb energia- és szállítmányozási árak,
 • a szigorú monetáris politika,
 • az élelmiszerek esetében a kötelező akciózások és a GVH árfigyelője.

Így a magyarországi infláció közelít a régiós szinthez: Szlovákiában 6,9 százalék, Lengyelországban 6,5 százalék volt az infláció novemberben, az euróövezetben pedig 2,4 százalékra mérséklődött a drágulás üteme.

A jegybank előrejelzése szerint év végére az infláció 7 százalék körül alakulhat.

Jövőre a dezinfláció üteme csökken, az év egészére 5 százalék körüli infláció várható elemzői becslések alapján.

A maginfláció 0,3 százalékkal nőtt havi szinten, és így az éves magindex 9,1 százalékon állt novemberben.

A jegybank így a következő ülésén további 75 bázispontos csökkentést hajthat végre az alapkamat szintjében, ami 10,75 százalékra mérséklődhet.

Az infláció éves szintjében továbbra is jelentős a járműüzemanyagok drágulása, amely az összehasonlítási időszakban, vagyis tavaly novemberben még érvényben volt az árstop, így alacsony a bázis.

Havi összehasonlításban azonban már 3,6 százalékos mérséklődés következett be az üzemanyag-árakban.

Egy év alatt

 • az élelmiszerek ára 7,1%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (49,7%), a csokoládé és kakaóé (19,1%), az alkoholmentes üdítőitaloké (17,9%), valamint a büféáruké (17,0%).
  A termékcsoporton belül a tojás ára 24,4, a liszté 15,8, a sajté 10,4, a vaj és vajkrémé 9,9, a száraztésztáé 7,4%-kal csökkent.
 • A háztartási energia 18,1%-kal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 36,2, az elektromos energiáért 3,5%-kal kevesebbet, a tűzifáért 0,8, a palackos gázért 1,9%-kal többet kellett fizetni.
 • A járműüzemanyagok ára 25,4%-kal nőtt.
 • A szolgáltatások 12,6%-kal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 20,7, az üdülési szolgáltatás 15,8, a sport- és múzeumi belépők 14,1, a járműjavítás és -karbantartás 13,8%-kal többe, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7%-kal kevesebbe került.
 • A szeszes italok, dohányáruk ára 10,6, ezen belül a szeszes italoké 12,1%-kal nőtt.
 • A tartós fogyasztási cikkekért 0,4%-kal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,5%-kal csökkent.

A fogyasztói árak átlagosan nem változtak havi összehasonlításban, vagyis októberhez képest.

Az élelmiszerek átlagosan 0,5%-kal drágultak, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) árának 6,6%-os emelkedése következtében.

E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A baromfihús 2,0, az étolaj 1,9, a vaj és vajkrém 1,6, a cukor 0,8%-kal kevesebbe került.

A járműüzemanyagok ára 3,6%-kal csökkent.

A ruházkodási cikkek 1,2%-kal drágultak.
A háztartási energiáért 1,2, ezen belül a vezetékes gázért 2,5, a tűzifáért 0,6%-kal kevesebbet kellett fizetni