Újabb mérföldkő az OTP Csoport életében

Hírek2021. márc. 19.Növekedés.hu

Az OTP Csoport vezető társforgalmazóként vett részt a horvát állam 2 milliárd euró össznévértékű kötvénykibocsátásának megszervezésében és lebonyolításában. A kibocsátást a volatilis piaci helyzet ellenére jelentősen túljegyezték, összesen 7 milliárd euró vételi ajánlat érkezett. Az OTP Bank az elmúlt néhány évben kiemelkedő eredményeket ért el a vállalati kötvénypiacon, amelynek köszönhetően 2020-ban a Bloomberg ranglistáján a 3. helyezést érte el a kelet-közép-európai régióban a kibocsátások nagysága alapján.

Első nemzetközi szuverén kötvénykibocsátásában vett részt az OTP Csoport. A tranzakcióban a Horvát Köztársaság 12 és 20 éves lejárattal bocsátott kötvényeket nemzetközi befektetőknek 2021. február 25-én két, egyenként 1 milliárd eurós össznévértékben.

A végső hozam a 12 éves kötvény esetében 1,05, míg a 20 éves esetében 1,35 százalékponttal haladta meg a referencia kamatlábat. A volatilis piaci környezet ellenére a kibocsátást végül jelentősen túljegyezték, az ajánlatok összértéke elérte a 7 milliárd eurót. A tranzakcióban az OTP Csoport a Societe Generallal, a J.P. Morgannel, a Morgan Stanleyvel, valamint a Zagrebačka banka / UniCredittel működött együtt.

„Újabb mérföldkőhöz érkeztünk az OTP Csoport életében az első szuverén kötvényügylettel, amelyben vezető társforgalmazóként vettünk részt. A tőkepiacon ez az egyik legnagyobb siker, ami elérhető, és minden nagy piaci szereplő azért dolgozik, hogy ebben a szegmensben részese lehessen a legnagyobb bankok elismert klubjának. Büszkeséggel tölt el, hogy ezt a sikert mindössze két év alatt sikerült elérnünk. Minden nap azon dolgozunk a magyar és a leánybanki kollégákkal, hogy hamarosan a három legnagyobb tőkepiaci és befektetési szolgáltató között jegyezzék az OTP Csoportot. Egyik legfontosabb célunk, hogy csoportszintű gondolkodással olyan nemzetközi együttműködést alakítsunk ki, amely biztos alap lehet hasonló eredmények eléréséhez”

- nyilatkozta Bánfi Attila, az OTP Global Markets ügyvezető igazgatója.

Az OTP Csoport Magyarországon évek óta meghatározó szereplő a vállalati kötvénykibocsátás szervezés területén, emellett Horvátországban és Szerbiában is jelentős sikereket ért el 2020-ban. Ennek eredményeként a Bloomberg ranglistáján a 3. helyezést érte el az OTP Bank a kelet-közép-európai régióban a vállalati kötvénykibocsátások szervezői mezőnyében 2020-ban.

„A horvát állampapír tranzakció sikeres lebonyolítása nem valósulhatott volna meg a horvát és a magyar kollégák kiváló csapatmunkája, valamint a csoport treasury munkatársainak támogatása nélkül. Ez a hihetetlen eredmény, valamint az előkelő helyezésünk a régióban a kibocsátások terén jól bizonyítja, hogy az OTP Csoport képes rá és készen is áll arra, hogy meghatározó befektetési szolgáltatóvá váljon a kelet-közép-európai régióban"

– tette hozzá Kazár András, az OTP Bank tőkepiaci kibocsátási és letétkezelési terület vezetője.

Az Államadósság Kezelő Központ 2021-ben is rangsorolta a legjobb állampapír-forgalmazó partnereit a nagybani állampapírok elsődleges és másodlagos piaca, valamint a lakossági állampapírok értékesítése alapján. Az OTP Bank kiérdemelte a Lakossági Állampapírok értékesítésében legnagyobb piaci részesedést elért forgalmazó, a Legnagyobb másodlagos piaci részesedést elért Elsődleges forgalmazó elismeréseket.