Újabb pályázat indul a Brexit miatt károsult cégeknek

Hírek2022. jan. 4.MTI

Újabb pályázat indul január 17-én minden olyan vállalatnak, amelynek kára származott a Brexitből - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter közleménye szerint a Brexit miatt sok európai, köztük sok magyar vállalat szenvedett el veszteségeket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ősszel ezen vállalatok támogatására írt ki pályázatot, amelyben 37 cég kapott 10,2 milliárd forint támogatást beruházások végrehajtásához - írta, hozzátéve: a támogatás segítségével 19 milliárd forintnyi beruházás valósul meg.

Tudatta: a nyertes vállalatok - amelyek sok iparágat képviselnek az élelmiszeripartól kezdve a gépiparon át a telekommunikációig - technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzésére, infrastrukturális és ingatlanfejlesztésre, gyártási licenc vagy know-how beszerzésére, információs technológiai fejlesztésre, továbbá az energiafelhasználást csökkentő fejlesztésekre használják fel a támogatásokat.

Az első felhívás sikerére való tekintettel a minisztérium elindítja a Brexit-pályázat második körét, ezúttal 12 milliárd forintos keretösszeggel

- emelte ki a miniszter, aki ismertette:

a támogatás mértéke a bizonyított kár összege lehet, de maximum kétmilliárd forint, a támogatási intenzitás pedig mikro- és kisvállalkozások esetén 70, közepes vállalatok esetén 60, nagyvállalatok esetén 50 százalék.Hozzátette: a pályázat benyújtására 30 nap áll rendelkezésre.

A minisztérium célja, hogy a Brexit Alkalmazkodási Tartalék teljes forrása a lehető leggyorsabban kerüljön be a gazdaság vérkeringésébe, ellensúlyozva a Brexit okozta exportkieséseket - olvasható a bejegyzésben.