Súlyos ára van a Brexitnek: a kelet-európaiak nem kérnek Nagy-Britanniából

Elemzések2021. dec. 9.D.J.

Az Egyesült Királyságban egyre kevesebb kelet-európai lakik. Tavaly a létszámuk úgy 200 ezer fővel eshetett.

Nincs értelme annak, hogy a lengyel kamionosok átmenjenek az Egyesült Királyságba dolgozni. Németországban épp olyan jó pénzt kapnak és még közelebb is vannak az otthonukhoz – véli a New York Timesnak nyilatkozó Lukasz Skopinski. A lengyel fuvarozó a népszerű chat alkalmazáson a WhatsApp-on igyekszik lebeszélni a kollégáit arról, hogy a szigetország felé vegyék az irányt.

A lengyel kamionosok közt rengetegen gondolkodnak hasonlóan. Pedig a briteknek óriási szüksége lenne az európai sofőrökre ahhoz, hogy a logisztikai láncaik helyreálljanak. Legutóbb a Bor- és Szeszkereskedelmi Szövetség jelezte, hogy ha a kamionosokból nem sikerül többet toborozni, akkor a karácsony előtt az alkoholtartalmú termékekből komoly hiány léphet fel.

A kiszállítási idő most is van, hogy ötször olyan hosszú, mint tavaly.

A kormánynak mindent meg kéne tennie ahhoz, hogy a brit cégek ne hátrakötött kézzel működjenek

mondta Miles Beale a szövetség vezetője.

Ami azt illeti a brit kormány próbálja kezelni a helyzetet, de egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel. Az uniós kamionosoknak ugyan felajánlották, hogy ideiglenesen vízummal dolgozhatnak Nagy-Britanniában, de az ajánlat nem sok szakmabelit vonz.

Amikor meghallottam Boris Johnson ajánlatát az első gondolatom az volt, hogy „Ez megőrült”. Csak képzeljen el egy 25-26 éves kamionost Lengyelországban. Elmehetne Belgiumba is, ahol ugyanannyit kereshet és a munka is könnyebb. […] Vezethet az út jó oldalán. Angliában még a kormánykerék is rossz helyen van

– mondja egy Varsóban dolgozó ágazati tanácsadó Radoslaw Balcewicz.

De nem csak a sofőrök kerülik a szigetországot. Tavaly úgy 200 ezer fővel csökkent Nagy-Britanniában a kelet-európai bevándorlók száma, akik azért így is közel 1,3 millióan voltak.

Akadnak, akik azért tértek haza, mert a kint szerzett pénzükből a hazájukban most már jobban meg tudnak élni.

„Sokkal olcsóbb [otthon]. Krakkó központjában lakhatunk egy szép helyen, egy jóval nagyobb lakásban, mint amit Londonban megengedhetnénk maguknak” – sorolja a  távozás mellett szóló érveket egy lengyel munkás a Financial Times-nak.

De sok olyan történet is van, mint amilyen Marcin Poltorak-é. Amikor az Egyesült Királyságba érkezett a nulláról kezdte. Kezdetben egy matracnál nem volt sokkal több tulajdona. A pénze nagy részét hazaküldte.

Ám lépésről lépésre felépítette az egzisztenciáját. Háza, majd saját családja is lett Nagy-Britanniában. Mivel Kelet-Európából rengeteg bevándorló érkezett az országba, sok lengyel ismerősre tett szert.

A közösségükre azonban sokként hatott a Brexit.

A szavazás idején érezhetően nőtt a feszültség a helyi lakosok és a bevándorlók között. Poltorak azt mondja: volt hogy az utcán is megszólták őket. Akadt, akinek a kocsiját megrongálták.

„Nem szeretjük a brit gyerekek életstílusát. Hangosak, rosszak, és úgy tűnik senkit nem tisztelnek. Sokuk nem szereti a bevándorlókat, akár csak a szüleik. Elképzeltük, ahogy a gyerekeink így nőnek fel és azt mondtuk: nem” – mondja Witold Szulc, aki 13 évig élt Nagy-Britanniában mígnem 2019-ben visszaköltözött Lengyelországba.

Mivel a kelet-európaiak elkezdtek kivándorolni, Nagy-Britanniában komoly hiány lépett fel az olcsó munkaerőből.

Jól látható, hogy a brit lakosok nem igazán akarnak frontvonali alkalmazottak, ajtónállók vagy takarítók lenni

magyarázza a munkaerő toborzással foglalkozó Chris Mumford.