Újabb területeket szabadítottak fel az ukránok

Hírek2022. okt. 3.MTI

Újabb Harkiv megyei települést kezdtek felszabadítani az ukrán erők az orosz megszállás alól, az Izjumtól nem messze fekvő Borova falut - közölte hétfőn a település tanácsa.

A közlemény szerint a falu egyik részében még vannak megszállók.
Oleh Szinyehubov, Harkiv megyei kormányzó közben arról adott hírt a Telegramon, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek egy egészségügyi intézményre a kupjanszki járásban.

A támadásban egy altatóorvos életét vesztette, egy ápolónő pedig megsérült. Szavai szerint az épület az elsőtől a negyedik emeletig szinte teljesen romba dőlt. A mentés végzők tovább kutatnak túlélők után.

Az országos rendőrség közölte, hogy újabb, oroszok által létesített tömlöcre bukkantak Harkiv megyében, Piszki-Radkivszki faluban. A pincében embertelen körülmények között tartották fogva a helyieket. Az embereket megfélemlítették, verték és megalázták - írta az ukrán rendőrség közleményében.

"Amikor az orosz katonák bevonultak a faluba, kiűzték otthonukból a helyieket, és maguk telepedtek be a házakba. Az orosz megszállók kifosztott házakat, koszt és szennyvizet hagytak maguk után" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál az országos rendőrséget, amely videofelvételt is közzétett a Facebookon a börtönként használt pincéről.

Az ukrán hatóságok saját kölésük szerint már mintegy húsz olyan helyet fedeztek fel a harkivi régióban, ahol a megszállók ukrán állampolgárokat kínoztak.Az ukrán Szabadság Rádió arról számolt be, hogy több száz, javarészt krími tatár férfi érkezett a Krímből Kazahsztánba, az asztanai ukrán nagykövetség előtt gyűltek össze, nagy részük azért, hogy útlevelet kapjon.

Az ukrán hadsereg a nap folyamán öt Donyeck megyei településnél verte vissza orosz csapatok rohamműveleteit.

A rádió tudósítójának elmondták, hogy az orosz elnök által elrendelt mozgósítás miatt kényszerültek a Krím félsziget elhagyására. A Krímet Oroszország még 2014-ben csatolta el önkényesen Ukrajnától.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg a nap folyamán öt Donyeck megyei településnél verte vissza orosz csapatok rohamműveleteit.

A Rejting neves ukrán közvélemény-kutató központnak a múlt hétvégén végzett felmérése szerint ha most rendeznének népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról az országban, akkor azt a lakosság 83 százaléka támogatná. Ukrajna NATO-tagságának ez a legnagyobb arányú támogatottsága, amit valaha mértek - mutatott rá a szociológiai központ.

Az Európai Unió és Ukrajna memorandumot írt alá egy ötmilliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásról, az első részletet Ukrajnának október közepén kell megkapnia - jelentette be hétfőn Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. "Örömmel írom alá Ukrajnával a megállapodást, amely már a második az Oroszország által elindított háború kezdete óta.

Ezúttal az EU ötmilliárd eurót biztosít Ukrajnának a sürgős likviditási szükségletek fedezésére, a bérek és a nyugdíjak kifizetésére. Az első részletet október közepén biztosítjuk, a következő kettőt pedig még ebben az évben" - mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke.