Újra huszárok lovai róják a Vár kövét

Hírek2021. ápr. 25.D.F.D.

1945-ös megszüntetése után, nemrég feltámadt a magyar huszárság. Szent György napján debütált a Honvéd Huszár Díszalegység. Szilvásváradi lipicai lovakon érkeztek a Budai Várnegyedbe koszorúzni.

Szent György napját ünnepeltük pénteken, aki többek közt a lovasok, a huszárok és a katonák védőszentje. Ennek alkalmából pénteken, április 23.-án hosszú-hosszú idő után, újra honvéd huszárok lovainak patkói csattogtak a budai vár kövén. Koszorúzni érkeztek a várba, írja a Honvédelem.hu.

A magyar katonai lovaskultúra feltámasztása

Fontos lépés ez, a magyar katonai lovaskultúra feltámasztásának irányába. A Kincsem Nemzeti Lovas Program keretein belül, még tavaly megalakították az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Huszár Díszalegységét

A huszárok a magyar hadtörténet ikonikus alakjai és méltán lehetünk büszkék rájuk. Végre újra helyet kaptak a Magyar Honvédség kötelékében. Az alegység tagjai egyedi kiképzésben részesültek, és gyönyörű díszruházatot, valamint hagyományos magyar szablyát kaptak. Persze nem huszár a huszár ló nélkül. A paripákat, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság biztosította a díszalegység számára, a gyönyörű lipicai lovak természetesen szintén jól fel lettek készítve a feladatra.

A kiképzés során sokat segített a Készenléti Rendőrség lovas alosztálya és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség is.

Bemutatkoznak a huszárok

Most, április 23.-án pénteken, pedig elérkezett az idő, a huszárok első protokolláris eseményére, mondhatni debütálására. A honvéd díszalegység tagjai, a Szent György napjának tiszteletére tartott megemlékezésük során, megkoszorúzták a Budai Várnegyedben az Öreg huszár és természetesen a védőszentjük szobrát is.

huszárok 3

A koszorúkat Ádám Barnabás ezredes a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka és Sándor Zsolt őrnagy a Biztosító Huszár Század Előkészítő Törzs részlegvezetője helyezték el az emlékműveknél.

huszárok 4

A legmagyarabb csapatnem, az elmúlt évtizedekben csak külföldön létezett

Magyarországon a huszárság 1945-ben szűnt meg. Érdekesség, hogy külföldön maradtak napjainkig fennálló huszárezredek ezután is. Dániában és Franciaországban is működik olyan huszárezred, amelyet még magyarok alapítottak, (Gárda huszárezred, Bercsényi ejtőernyősök, Eszterházy huszárezred), illetve számos országban működtetnek magyar mintán alapuló huszár egységeket.

Valaha ez volt az egyik leginkább magyar csapatnem. A huszár könnyűlovasok valódi nemzeti értéket képviselnek és feltámasztásuk, újraélesztésük visszaadja egy szeletét a történelmünknek, hiszen ahogy mondani szoktuk, lovas nemzet a magyar.

A huszár kultúra feltámasztásához kapcsolódóan fontos megjegyezni, hogy lassan épp egy éve, 2020. május 21.-én a klasszikus magyar szablyavívás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A kardforgatás ezen hagyományait a Magyar Szablyavívó Iskola őrzi 2012-óta.

(A borítókép és a képek forrása: Honvédelem.hu)