Megjelentek a 10 százalék feletti betéti kamatok, de van, ahol egy százalékot sem adnak

Elemzések2022. nov. 11.HP

Magyarországon jelenleg a Gránit Bank fizeti a legmagasabb betéti kamatokat. Egymillió forint után egy év alatt 10,25 százalékot fizet a pénzintézet. A nagybankok ugyanakkor továbbra is csak 0 és 1,1 százalék közötti betéti kamatot nyújtanak.

Az egyéves lekötött betétek után a Gránit Bank 10 százalék feletti kamatot fizet.

A pénzintézetnél az egységesített betéti kamatláb mutató (EBKM) 10,20 százalékon áll a bankmonitor adatai alapján. Ezzel jelenleg a Gránit Bank kínálja a legmagasabb betéti kamatokat a bankok közül.

Egymillió forintonként tehát durván 100 ezer forintot kapunk a Gránit Banktól a betéteink után egy év alatt.

Az ezüstérmes a MagNet bank 8,50 százalékos EBKM mutatóval.

A többi nagybank azonban jellemzően még mindig 0,01 és 1,1 százalék közötti betéti kamatokat kínál.

Ez a bankszektorban lévő forrásbőségre vezethető vissza. A szektorszintű hitel/betét mutató nagyságrendileg 70 százalék körül mozog, míg az optimális arány hozzávetőlegesen 85 százalék lenne.

Ráadásul a megugró kamatok és a visszaeső beruházások miatt a hitelkihelyezések mérséklődése várható. Ez szintén nem abba az irányba mutat, hogy a bankok küzdeni fognak a plusz forrásért.

Egyéves lekötött betétek kamatlábának alakulása (EBKM), százalék, egymillió forint lekötött összeg

Egyéves lekötött betétek kamatlábának alakulása (EBKM), százalék, egymillió forint lekötött összeg

Forrás: Bankmonitor

Pénzügyi tudatosság

A lakosság pénzügyi tudatossága sincs megfelelő szinten. Az alacsony betéti kamatok ellenére a háztartások nem élnek más, magasabb kamatot nyújtó kockázatmentes megtakarítási lehetőségekkel, úgymint a lakossági állampapírokkal.

Az Egyéves Magyar Állampapírral például 7 százalékos fix hozam érhető el egy év alatt. Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírral pedig 4 éves időtávon jó eséllyel közel 40 százalékos hozam realizálható. Igaz, ez esetben a befektetési időtáv hosszabb.

A nagybani kötvénypiacon - nagyobb összegek elhelyezése esetén - az egyéves diszkontkincstárjegyek is kimagasló hozamot nyújtanak, mely megközelíti a 13 százalékot.