Megfordulhat a hadiszerencse Ukrajnában? - térképen a háború

Elemzések2022. dec. 3.Dajkó Ferenc Dániel

Az ősz sikert hozott az ukrán hadseregnek, hatalmas területeket sikerült visszafoglalniuk. Az évszak végére azonban beálltak a frontok, most pedig úgy tűnik újra offenzívába kezdtek az oroszok. Bahmutnál egyre több területet vonnak megszállás alá. Az orosz hadsereg az ukrán civil infrastruktúra porig rombolásában és Tél tábornokban bízik. Térképen az ukrajnai háború.

Az ősz ukrán sikereket hozott

A tél beköszöntével újabb szakaszába lép az Ukrajnában zajló háború. Az őszi időszakban egyértelműen az ukrán hadsereg sikerei domináltak. Az országukat védő katonák hatalmas területeket hódítottak vissza Oroszországtól.

Az ukrán ellentámadás alapvetően két fő fronton zajlott. Észak-keleten Harkov-ból kiindulva egészen Luhanszk megyéig szorították vissza az oroszokat, míg dél-nyugaton sikeresen visszaszerezték az irányítást Herszon városa felett.

Az őszi hónapok azonban az ukrán sikerek mellett az orosz taktika megváltozását is elhozták. Az orosz haderő hónapokon keresztül defenzív szerepbe szorult, ennek ellenére a frontvonalak mögött folyamatos szervezkedés zajlott részükről. A részleges oroszországi mozgósítás következtében elkezdték bővíteni az ukrán hadszintéren bevetett katonák létszámát, továbbá új fegyvereket kezdtek el alkalmazni a háborúban.

Jelentős lépés részükről az iráni drónok bevetése. Ezzel Oroszország úgy tűnik lekűzdötte a drónflotta terén fennálló hátrányát. A Shahed típusú iráni öngyilkos drónokkal brutális pusztítást vittek véghez az ukrán infrastruktúrában.

Romba döntik az infrastruktúrát

A drónok nagyszámú bevetése mellett a különböző orosz rakétatámadások, illetve légitámadások száma is megszaporodott. Ahogy az időjárás egyre hidegebbé fordult, úgy vált egyre kegyetlenebbé az orosz rakétázás.

Oroszország nem titkolt célja az ukrán infrastruktúra romba döntése. A cirkáló-rakétákkal, ballisztikus rakétákkal, termobárikus fegyverekkel, különböző bombákkal erőműveket, transzformátorállomásokat, és számos egyéb civil infrastruktúrát támadnak. Az orosz haditervezés vélhetően azzal számol, hogy a tél beálltára olyan állapotba kerül az ukrán kritikus infrastruktúra, hogy a legtöbb nagyvárosban sem vezetékes víz, sem áramszolgáltatás, sem fűtés, sem pedig üzemanyag-ellátás nem lesz. Ezzel válságos helyzetbe taszítják az ukrán civil lakosságot, ami reményeik szerint megtöri az ellenállást, lehúzza az ukrán morált.

Az ukrán hadsreg ugyan most már rendelkezik modern légvédelmi rendszerekkel, köztük Iris-T légvédelmi rendszerrel, illetve a nemsokára itthon is rendszeresítésre kerülő NASAMS rendszerrel és ezek jól is teljesítenek, de a számuk nem elegendő, illetve hiányzik egy kimondottan ballisztikus rakéták elleni védelmet nyújtó rendszer. 

Lesz elég rakéta?

Bizonyos értelemben már most látszódnak az orosz rakétatámadások ’’sikerei’’. Kijevben és több másik városban is óriási áramszünetek léptek fel, országszerte akadozik az áramszolgáltatás, sok helyen megszűnt a vízellátás. Az orosz támadások olyan súlyos problémákat okoztak az ukrán elektromos hálózatban, hogy még a szomszédos Moldáviában is komoly ellátási problémák léptek fel. Mindemellett az ukrán lakosság egyelőre nem látszik megtörni.

A kérdés, hogy mit hoz a tél. A világ katonai szakértőit is ez foglalkoztatja jelenleg. Történelmi példák vannak rá, amikor a civil lakosság szenvedése megtörte egy ország ellenállását, de arra is amikor nem. Így jelenleg megjósolhatatlan, hogy mire lesz elég az oroszok törekvése. Az is bizonytalan, hogy meddig tudja folytatni hasonló intenzitással a rakétatámadásokat Oroszország. Azt lehet tudni, hogy Irántól is vásároltak rakétákat, valamint a saját készleteik is igen jelentősek, pillanatnyilag azonban azt a lehetőséget sem lehet kizárni, hogy egyszerűen idővel kifogynak a rakétákból.

Térkép az ukrajnai háborúrél és Bahmut térségérőlTérkép az ukrajnai háborúrél és Bahmut térségéről

Fordulat a frontokon

Összességében azonban az ősz végére némi orosz sikerként lehet elkönyvelni, hogy úgy tűnik megállt az ukrán ellentámadás és többnyire stabilizálódtak a frontvonalak. A tél kezdetére egyfajta fordulat állt be és míg az ukránok kissé elakadtak, addig az oroszok mozgolódni kezdtek.Az orosz hadvezetés a helyzetet kihasználva újra csapatösszevonásokat hajtott végre a Donyec-medencében és újraindította az offenzívát Bahmut ellen. A város körbezárása megkezdődött habár még nem vált teljessé. Jelenleg ez az egyetlen olyan frontvonal, ahol igazán komoly orosz támadás zajlik. Bahmutot egyébként már a nyáron is próbálták bevenni, akkor azonban nem jártak sikerrel.

Kinek segít Tél tábornok? 

Az előttünk álló időszakban gyakorlatilag bármilyen irányba fordulhat a hadiszerencse. A nyugati támogatások függvényében változhat Ukrajna ellenállásának a sikere. Bizonytalansági faktort jelent azonban, hogy a nyugati országok rendelkeznek-e elegendő fegyver- és lőszerkészletekkel ehhez a támogatáshoz, illetve mennyire hajlandóak esetleg olyan készleteket megnyitni, amelyekkel a saját haderejük ellátását veszélyeztetik. Az is kiszámíthatatlan, hogy mit hoz a téli időjárás.

Az orosz technika tavaly tavasszal nem túl jól teljesített a sárban és a hidegben, eddig azonban úgy tűnik a nyugati eszközöknek is meggyűlik a gondja a szélsőséges időjárással. Különösen a nem közép-európai terepre kitalált amerikai MRAP-król hallani, hogy nem tudnak megbirkózni a sárral. Pillanatnyilag úgy tűnik Oroszország nagy téli hadjáratot tervez és bízik Tél tábornokban, valójában azonban nem lehet semmit biztosan kijelenteni az ukrajnai háború jövőjéről. Annyi viszont egyelőre látszik, hogy a béke sajnos egyhamar nem érkezik el.