Vajon mennyit vásároltunk mi magyarok karácsonyra?

Hírek2020. feb. 1.MKB Elemzési Központ

Jövő héten a hazai kiskereskedelmi és ipari adatokra érdemes figyelni.

Szerdán a kiskereskedelmi szektor 2019. decemberi teljesítményét ismerhetjük meg

2019. novemberében dinamikusan, 6,8%-kal növekedett a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalma 2018 novemberéhez képest (október: 6,2%, nyers adatok). Így összeségében 2019. január–november közötti időszakban kiemelkedő, 6%-os kiskereskedelmi forgalomnövekedést lehetett tapasztalni idehaza (év/év alapon mérve). A legfrissebb, tavaly decemberi kiskereskedelmi adatokat február 5-én, szerdán publikálja a KSH.

Mivel a foglalkoztatható munkaerőt már szinte teljes mértékben felszívta a hazai gazdaság, 2020-ban alacsony szinten maradhat a hazai foglalkoztatás bővülése. Továbbá a hazai bérdinamika tekintetében is kismértékű lassulás várható az idei évtől kezdve. Következésképp,

az elmúlt években tapasztalható bértömeg-növekedés, amely a foglalkoztatás és az átlagbérek növekedéséből adódik, az előttünk álló években várakozásunk szerint lassulni kezd. Ennek hatására a fogyasztás növekedése is mérséklődik majd, de a magas fogyasztói bizalom miatt korántsem akkora mértékben, mint az a bértömeg esetében várható.

Továbbá a háztartások korábbi évek során keletkezett megtakarításai is támogathatják a fogyasztás bővülését. Összességében a 2019-es évre várt dinamikus fogyasztásbővüléstől minimálisan elmaradhat 2020-ban a fogyasztási dinamika idehaza, majd 2021-ben további lassulás várható a fogyasztásnövekedés tekintetében.

A kiskereskedelmi szektorban az év utolsó negyedévében várhatóan tovább nőtt az e-kereskedelem részaránya, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján a „Black Friday” és a karácsonyi bevásárlási szezon kiemelten kedvez az online kereskedőknek. 

Csütörtökön érkeznek a magyar ipari termelés 2019. decemberi adatai

Az ipari termelés volumene 2019. novemberben 3,6%-kal bővült az év azonos időszakához képest; a növekedés mértéke kisebb volt az októberi 6,1%-os értéknél, ám az ágazat így is dinamikus növekedést mutatott fel novemberben. Így 2019. január–november közti időszakban az ipari termelés 6%-kal emelkedett (év/év alapon mérve; kiigazítatlan adatok). A friss, decemberi ipari adatokat február 6-án, csütörtökön ismerhetjük meg.

A magyar ipari termelés dinamikája 2018 végétől elvált az eurózónában tapasztalt trendektől, hiszen az eurózónában az ipari termelés csökkenésének ellenére idehaza stabil növekedési dinamikát mutat az ipari szektor az utóbbi időszakban. A magyar ipari ágazat ellenállt az utóbbi időszakban az eurózóna lassulásával szemben, amelynek legfőbb oka, hogy az eurózónából és ezen belül főleg Németországból külföldre telepített kapacitások célországa sokszor éppen Magyarország volt; azaz az új kapacitások kiépülésével az ipari termelés nem esett vissza itthon. Ennek köszönhető például a német autóipar gyengélkedése ellenére a győri Audi gyár kimagasló termelése 2019-ben.

Várakozásunk szerint 2020-ban 3,5%-ra lassul a hazai GDP-növekedés üteme a 2019-es évre várt közel 5%-os szintről, mely környezetben a hazai ipari termelés növekedési üteme is visszafogottabb dinamikát mutathat majd. Ezt ellensúlyozhatja, hogy az elmúlt években a vállalati nagyberuházásoknak köszönhetően érdemben bővültek a hazai feldolgozóipari kapacitások, amely lehetőséget ad új piacok megszerzésére.

További elemzések itt érhetőek el.