Válhat-e a jövőben a digitális pénz elterjedt fizetőeszközzé? 

Hírek2021. júl. 23.Növekedés.hu

Ebben a bejegyzésben a digitális pénz elterjedésének a lehetőségeit elemezzük. Kicsit utánajárunk tehát annak, mennyire lehet reális opció a jövőben a digitális pénz mindennapos használata.

Ha jobban belegondolunk, már most is gyakorta használunk digitális pénzt

Merthogy a banki átutalásoknál, illetve bankkártyával fizetve nem történik meg kézzel fogható bankjegyek átadása. Vagyis digitális pénzt használva fizetünk többek között a boltban az élelmiszerért, szállodákban a foglalásokért és sokszor a szórakozóhelyen is a rendelésünk ellenértékeként.

Persze a bankszámlán lévő digitális pénz sok tekintetben eltér az erősen változó árfolyamú bitcoinhoz képest. Az úgynevezett központosított digitális pénzek ugyanis centralizált formában állnak rendelkezésre, emellett pedig a blockchain technológia alkalmazása sem indokolt annak szellemében, hogy a minél gyorsabb elszámolás reális lehetőség legyen.

A digitális pénz gyakorlatban történő bevezetésének lehetősége

A leginkább elképzelhető forgatókönyv szerint a bankszámlánkon rendelkezésre álló pénzt a bitcoin ATM alternatívájaként egy digitális pénztárcába utaljuk. Emellett a másik lényeges tényező az, hogy gyakorlatilag mindenütt az okostelefonunkat használva fizetünk majd.

Fontos kérdés persze a váltás aránya. A tervek alapján a digitális pénzt teljes egészében, vagyis 1:1 arányban tudjuk majd átváltani a bankszámlán megtalálható pénzre, méghozzá oda-vissza alapon.

Vagyis a metódus lényege, hogy a két rendszer egymással párhuzamosan tudjon funkcionálni. Amennyiben ez a metódus ténylegesen megvalósul, az egyben a készpénz használatának a megszűnését fogja jelenteni. Helyette pedig a PayPal és a Revolut mintájára funkcionáló elszámolási rendszer jelenti majd a mindennapos fizetés alapját.

Miként viszonyulnak a digitális pénz bevezetéséhez a különböző országok?

Fontos tudni, hogy a digitális pénz bevezetésének a gyakorlata egyben azt jelentené, hogy ezzel sikerülne kiiktatni az amerikaiak által kontrollált elszámolási rendszereket. Vagyis a dollár hosszú évtizedek óta fennálló dominanciáját.

Ennek szellemében nem is jelenthet komoly meglepetést, hogy elsősorban azokban az országokban szorgalmazzák a digitális pénzek alkalmazását, ahol az amerikai elszámolási rendszertől történő elszakadás lehetősége egyértelmű érdekként van jelen.

Mindenekelőtt Kína számít érdekeltnek ebben a kérdésben. Egyébként ezek az országok a saját érdekeiket képviselve olyan érvekre támaszkodnak, mint a digitalizáció felgyorsulása, amivel pénzügyi szinten muszáj volna valahogy tartani a lépést.

Kínában a digitális deviza alkalmazása persze a felhasználók feletti kontroll kapcsán is komoly potenciállal kecsegtet. Digitális pénzt használva könnyen ellenőrizhető lenne, ki mit költött, ki mit vásárolt, vagyis a nyom nélküli vásárlások száma minimálisra csökkenne.(X)