Valószínűleg robbanás miatt zuhant le Prigozsin magángépe

Hírek2023. aug. 25.Sz.A.

Amerikai titkosszolgálati értékelés szerint valószínűleg egy robbanás okozta a Wagner-vezetőt szállító magángép lezuhanását. A Pentagon szóvője, Pat Ryder tábornok szerint nincs arra utaló jel, hogy a gépet földről indítható rakétával lőtték volna ki.

A tábornok szerint a gép katasztrófája beleillik abba a Putyin-i politikába, hogy elhallgattatja a kritikusait, és Prigozsin esete is a tisztázatlan szerencsétlenségek sorát bővíti - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök tehetséges, de nehéz sorsú üzletembernek nevezte Jevgenyij Prigozsint, a Wagner katonai magánvállalat alapítóját. Részvétét nyilvánította a lezuhant magángépen utazók hozzátartozóinak, mint mondta, Prigozsin Oroszországból tért haza, és vezetőkkel találkozott, de nem részletezte, kikkel.

Az orosz elnök hozzátette, hogy Prigozsin súlyos hibákat is elkövetett élete során.

- Moszkva Vnukovo és Domodevo repterein is fel kellett függeszteni a forgalmat ukrán dróntámadások miatt csütörtökön, de a héten több alkalommal is átmenetileg le kellett zárni a reptereket.

- Az ukrán függetlenség napján a 2014-ben orosz fennhatóság alá került Krím-félszigeten partra szálltak ukrán katonák, és kitűzték az ukrán  zászlót. Tegnap a Szovjetuniótól való 1991-es elszakadást ünnepelték Ukrajnában. 

- A Pentagon szóvivője szerint októberben elkezdik az ukrán katonák kiképzését az F-16-os vadászgépekre. A kiképzésre Arizona államban, Tusconban kerül sor a Morris légibázison.

- Volodimir Zelenszij ukrn elnök telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel, akinek megköszönte a segítségét.

Együtt bebizonyítjuk, hogy érdemes harcolni a szabadságért és a függetlenségért

– írta Zelenszkij egy közleményben.

Oroszország csak abban az esetben tér vissza a gabonaegyezményhez, ha a Nyugat teljesíti "a Moszkva felé vállalt kötelezettségeit" – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Antonio Guterres ENSZ főtitkárnak.- Oroszország három hónappal meghosszabbította Evan Gershkovich újságíró letartóztatását. A Wall Street Journal munkatársa az első újságíró, akit kémkedés vádjável vettek őrizetbe a hidegháború óta

- Dnyipro városát kora reggel rakétatalálat érte, melyben hét ember megsérült – jelentette Dnyitropetrovszk megye kormányzója.