VAN MÉG 2-3 JÓ ÉVÜNK? - MI LESZ VELÜNK UNIÓS PÉNZEK NÉLKÜL?

Hírek2018. máj 29.Szabó Anna

Jelentősen, harminc milliárd euróval csökkenti az EU a régiónk támogatását, a pénzeket inkább Dél-Európába irányítja. Az  uniós források visszaesése miatt "van még két-három jó évünk a mezőgazdaságban, amit okosan ki kell használni főként az innovációra és a termelékenység növelésére koncentrálva" - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság közös agrárpolitikáról szóló rendezvényén.

A következő költségvetésben a közép-kelet-európai országok - köztünk Magyarország - rovására 30 milliárd eurót csoportosít át a magas munkanélküliséggel és lassú növekedéssel küszködő dél-európai államok felé az Unió a következő költségvetésében, értesült a Financial Times. Hogyan hat mindez a magyar gazdaságra, különösen a mezőgazdaságra? A „Korlát vagy lehetőség az uniós Közös Agrárpolitika a magyar agrárium számára?„című vitaülésen a Magyar Közgazdasági Társaság az uniós források kihasználásának kérdését, és ezzel kapcsolatban az agrárium szerkezeti problémáit helyezte a fókuszba. Miközben a világ mezőgazdasági termelése a mai napig jelentős bővülést mutat 1990-hez képest, nálunk közel 20 százalékos visszaesés zajlott le az ágazatban, a globális piacokon sokat vesztettünk korábbi pozíciónkból, hangzott el a fórumon, ahol az előadók kiemelték: az uniós támogatások ellenére a termelékenység és a versenyképesség továbbra is alacsony, ezért a jövőben

kiemelt célként kell tekinteni az innovációra és a kutatás-fejlesztésre.

Mi jártunk a legjobban 2014-2020 között

A 2021-ben kezdődő új uniós költségvetési ciklusban az eddigi számítások szerint akár 6 milliárd euró körüli forráscsökkenést szenvedhet el az ország,

melynek jelentős része a vidékfejlesztési támogatások megkurtításából fakadhat. Pontos részleteket május legvégén lehet csak megtudni, az azonban már most biztosnak látszik, hogy a jelenlegi, 2014-től 2020-ig tartó költségvetés 34,5 milliárd eurós támogatásánál kevesebbet kapunk majd. Ebből az összegből 12,5 milliárd euró jut közvetlen vagy közvetett módon mezőgazdasági és vidékfejlesztésre.

A növekedésünk negyedét adják az EU-s források

A csökkenéssel lényegében már számoltak a minisztériumok, annál is inkább, mert a jelenlegi ciklusnak a közép-kelet-európai országok között mi vagyunk a legnagyobb haszonélvezői, a britek kilépésével és újabb, közös uniós feladatok megjelenésével pedig mindenképp kisebb lesz a később felosztható pénzforrás. Az uniós támogatások az éves GDP növekedésünk több mint egy százalékpontját adják, a brüsszeli pénzek kifizetésének ciklikussága főleg a beruházások ingadozásán látható. A támogatások egy része most is veszteséget finanszíroz – szögezte le előadásában Kapronczai István, az OTP Bank agrárszakértője, aki a mezőgazdasági vállalatok jelenlegi fejlesztési lehetőségeit vette górcső alá. Mint mondta, 

az agrárcégek jelenleg mintegy 700 milliárd forintot bankbetétben tartanak, a saját források tehát rendelkezésre állnak, a hitelezési feltételek pedig kedvezőek.

A beruházásokhoz az innovációt serkentő hosszú távú gazdasági stratégiára van szükség, amely a társadalmi, a gazdasági és az ökológiai szempontokat együttesen veszi figyelembe. Ambiciózus irány lehet 10-15 éven belül elérni az EU 15-ök színvonalát.

A magyar mezőgazdaság akár húsz millió főt is képes ellátni, az agrárexport jelentős többletet mutat.

Magunk építettünk akadályokat a pályára

Hangsúlyozta: az elmúlt közel 50 évben csak ott fejlődött dinamikusan a mezőgazdaság, ahol áldoztak az innovációra, a kutatásra és a fejlesztésre, valamint a szakmai tudás színvonalának emelésére. Volcz László, az OTP Hungaro Projekt Kft. ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte, hogy

a 2014-2020-as költségvetésben 12 ezer milliárd forint uniós forrás jut Magyarországnak, ennek lekötése jól áll, körülbelül 90 százalékos szintű.

Az agrárszektorban a pénzek lehívását az nehezíti, hogy „saját magunk építettünk akadályokat a pályára”, erre példaként említette az elektronikus közbeszerzés előírását. Fazakas Szabolcs, az MKT Európai Unió szakosztályának vezetője kiemelte, hogy 2021-től a kohéziós alapok csökkennek, és az agráriumnak is kevesebb támogatás jut majd. A volt ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter meglátása szerint

egy-másfél éves tárgyalási folyamatra kell felkészülnünk,

amelyben nem csak az összegek, hanem a hozzájuk tartozó feltételrendszer is sokat számít. 

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.