Van olyan idős beteg, akinek 360 millió forintba kerül az éves kezelése

Hírek2020. okt. 28.Haiman Éva

Magyarországon jelenleg átlagosan 183 ezer forintot költ az állam egy ember egészségügyi ellátására, 65 éves kor felett azonban ennek a többszörösét, 417 ezer forintot kell ilyen célra fordítani. A társadalom elöregedésével az egészségügyi kiadások folyamatosan emelkedni fognak, pedig már most is csaknem a büdzsé felét az idős korosztály ellátásának költsége teszi ki.

Folyamatosan emelkedik hazánkban az idősek aránya, erről a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének vezetői a növekedés.hu-nak adott interjúban elmondták: a 65 éven felüliek aránya 1870-ben 3 százalék volt, 1920-ban 5,6, 1990-ben 13, 2017-ben pedig már 19 százalék volt.  

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (Meta) online konferenciáján pedig már az is kiderült: 2015 és 2019 között 148 ezerrel nőtt a 65 éven felüliek száma, így már körülbelül 2 millióan tartoznak ebbe a korcsoportba, és 16-ról 20 százalékra nőtt az arányuk. Eközben 297 ezerrel csökkent a 60 éven aluliak száma.

Bodrogi József egészségügyi közgazdász úgy fogalmazott: összetett, demográfiai, egészségügyi, szociális, nyugdíjpolitikai és politikai kérdés és kihívás is a társadalom elöregedése. A szakember felvetítette a KSH interaktív korfáját, miközben rámutatott: a nők 65 éves korban várható élettartama 18,5, a férfiaké 14,6 év, míg az Európai Unióban ugyanez 22-24, illetve 18-20 év. Ugyanebben a korban ugyanakkor már csak durván 6,5 évet töltünk el még viszonylag egészségesen, a hetvenes éveinkben egyre inkább igénybe vesszük az egészségügy szolgáltatásait.

Arról, hogy ez pontosan mit is jelent, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója elmondta: Magyarországon jelenleg átlagosan 183 ezer forintba kerül egy állampolgár egészségügyi ellátása, 65 éves kor felett azonban ennek a többszörösét, 417 ezer forintot kell ilyen célra fordítani. Kiss Zsolt tájékoztatása szerint az idősekre fordított egészségügyi kiadás tavaly elérte a 677 milliárd forintot, ez már majdnem a fele az 1350 milliárdos éves költségvetési keretnek, és ahogy nő az idősek aránya, úgy nőnek a kiadások.

Az egészségügyi ellátások, szolgáltatások közül a 65 éven felüliek nagyobb arányban veszik igénybe a gyógyászati segédeszközöket, a krónikus ellátást, az otthonápolást és a hospice-t, a művesekezelést és a betegszállítást. Természetesen gyógyszerből is nagyon sokat fogyasztanak - ahogyan a gyerekek is.

Ami az egyes betegségeket érinti, a keringési rendszer megbetegedései szinte mindenkit érintenek már 75 éves kor felett, 80-on túl pedig mindenkit. Az anyagcsere-betegségek is „korérzékenyek”, ahogyan az emésztőszervi, a daganatos, valamint a csont- és izomrendszeri megbetegedések is. Az Alzheimer-kór jellemzően 75 éves kor után, a mentális zavarok 73-74 éves korban jelentkeznek.

A jövő egészségügyének tervezésénél mindezt figyelembe kell venni, hiszen a lakosság elöregedésével egyre inkább az ezeken a területeken dolgozó szakemberekre és az ilyen jellegű ellátásokra lesz nagyobb igény – mutatott rá Kiss Zsolt. A háziorvosi kimutatások szerint jelenleg mintegy 319 ezer idős ember szenved legalább két krónikus megbetegedésben - jellemzően magas vérnyomásban, szívbetegségben, tüdőbetegségben és cukorbajban, ők pedig még fokozottabb igénybevevői az egészségügyi rendszernek.

A főigazgató az egy főre jutó legmagasabb egészségügyi kiadásokról is beszámolt az idős korosztályban. Tavaly a legtöbbet, éves szinten 360 millió forintot egy 67 éves férfi kezelésére fordította a NEAK, a második legmagasabb összeg, 255 millió forint egy 88 éves férfi egészségügyi ellátására ment el, míg a harmadik helyen egy 223 millió forintos kezelési kiadás szerepelt, amit egy 73 éves nő kezelése emésztett fel.