Ilyen ütemben vonja ki a 3G-t a Telenor és a Telekom

Elemzések2022. feb. 11.Végh Zsófia

A Telekomnál már zajlik, a Telenor nyártól, több lépcsőben számolja fel 3G hálózatát. Bár ügyfeleik zöme már jó ideje 4G-képes készüléket használ, a szolgáltatók is támogatják a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kampányát, mely anyagi támogatást nyújt a készülékcseréhez.

Mekkora réteget érint?

„A Telenor hálózatán aktív készülékek kevesebb mint 7%-a “maximum 3G-képes” és ezek száma folyamatosan csökken. Ezen a körön belül is szűkebb réteg az, aki mobilinternetet kapcsolattal is rendelkezik, ez a „maximum 3G-képes” telefonok egyharmada (azaz a Telenor hálózatán aktív készülékek ~2,5%-a)”

tudatta lapunk a szolgáltató.

Amennyiben az érintett ügyfelek a korábbi vagy jobb mobilinternetezési élményt szeretnének elérni, fejlettebb készülékre kell cserélni jelenlegi telefonjukat, teszik hozzá.

Magyarországon a teljes mobilnet forgalom 96%-a már jelenleg is 4G/LTE hálózaton zajlik, az NMHH adatai szerint.

„Ami a hangot illeti, az országban előként a Telekom által bevezetett VoLTE szolgáltatásnak köszönhetően ügyfelei hangforgalmának több mint 60%-a ma már 4G/5G hálózaton folyik. A csak 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek száma folyamatosan csökken”

írta kérdésünkre a Telekom.

Hogyan érinti a felhasználókat?

Az ügyfelek által használt telefonok lehetnek 2G, 2G+3G, 2G+3G+4G, 2G+3G+4G+5G képes telefonok. A 3G lekapcsolása elsősorban azokat az ügyfeleket érinti, akik “2G+3G” képes készülékkel rendelkeznek és mobilinternetre használnak. Akik “csak 2G” vagy fejlettebb technológiák elérésére is képes készükkel rendelkeznek, a 3G kivezetésével várhatóan nem tapasztalnak érezhető különbséget, írja kérdésünkre a Telenor.

A 3G kivezetésével a 2G+3G (maximum/legfeljebb 3G képes) telefonok automatikusan 2G-re állnak át.

Az ügyfelek ebben az esetben a hanghívás minőségében nem tapasztalnak érezhető változást – a Telenor magyarországi 2G lefedettsége meghaladja a 3G lefedettséget –, a mobilnetezési élmény viszont korlátozottá válik, a 2G – a 3G-nél – jóval lassabb adatkapcsolatot biztosít.

Milyen ütemben vonják ki?

Hálózatésszerűsítési okok miatt a Telekom 3G-vel lefedett szolgáltatási területének nagysága fokozatosan, több apró lépcsőben csökkent tavaly óta (2020 nyarán 10%-kal, 2021 márciusában 1,3%-kal, júliustól 10%-kal, majd októbertől további 1,3%-kal). Az érintett állomásokon minimális forgalom zajlott a lekapcsolást megelőzően, így az az ügyfelek napi használatát alig érinti, írják.

A helyszíneket a szolgáltató úgy választották ki, hogy mindenhol rendelkezésre álljon a 4G(/5G) szolgáltatása (a még csak 3G-képes készülékkel rendelkező érintett ügyfelek hangforgalmát a rendelkezésre álló 2G hálózat észrevétlenül át tudja venni). A Telekom a lekapcsolás előtt az érintett cellákon forgalmazó ügyfelek figyelmét felhívta a változásra több körben, SMS-ben és - ahol email címet megadtak - emailben is, illetve egy weboldalt is létrehozott.

A Telenor Magyarország 2022 júniusától kezdi meg országosan a 3G technológia kivezetését, amely területileg fokozatosan fog történni.

Elsőként a ritkábban lakott területeken, majd azokon a helyeken, ahol kisebb a technológia kihasználtsága. A 3G kivezetésével kapcsolatos tudnivalókról és lehetőségeikről két lépcsőben, SMS-ben értesítik ügyfeleiket az érintett területeken. Először 60 nappal a technológia kivezetése előtt, illetve az azt megelőző napokban. A Telenor is létrehozott egy tájékoztató oldalt a 3G kivezetésével kapcsolatban.

Miért van szükség a 3G kivezetésére?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által a mobilszolgáltatók rendelkezésére bocsátott frekvenciatartomány véges erőforrásnak tekinthető. A lakossági és üzleti ügyfelek, valamint az ipar növekvő adatforgalmi igényeihez szükséges magas szolgáltatásminőség a 3G-nél fejlettebb technológiák révén biztosítható hosszú távon, ezért minden szolgáltató jól felfogott érdeke, hogy a rendelkezésre álló frekvenciákon a kornak megfelelő technológiákat alkalmazza.

„A 3G által jelenleg elfoglalt frekvenciasávokat a technológia kivezetésével újrahasznosítjuk, és 4G vagy 5G technológiát biztosítunk ezekben a tartományokban. Ez az úgynevezett „frekvencia re-farming” folyamat”

mondta lapunknak a Telenor.

A 3G kivezetésének környezetvédelmi előnye is van: a szolgáltató a hálózat egyszerűsítésével elektromos energiát takarít meg. 

Emellett a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb kihasználást jelent, ha a hosszabb távon felszabaduló sávokat 4G-re, 5G-re lehet majd használni, magyarázza a Telekom.

Az átállást megkönnyítendő, február 14-től a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság 20 000 forint támogatást biztosít maximum 3G-képes készülékek cseréjére.

A kedvezmény mindkét szolgáltatónál érvényesíthető készülék vásárlásakor.

Az NMHH mobilpiaci jelentése alapján a 2G-n és 3G-n forgalmazott adatmennyiség az össz-adatmennyiség folyamatosan csökkenő trend mellett tavalyi év 2. negyedévében 3,9%-ot tett ki. Ide beletartozik van az is, ha valaki 4G vagy 5G képes telefonnal éppen valamiért a 3G hálózaton forgalmazott adatot. Tehát a „maximum 3G-képes” telefonok által forgalmazott adatmennyiség ennél jóval kisebb arányú a teljes forgalomhoz képest.

A 3G kivezetés ügyében kerestük a Vodafone-t is.

„A Vodafone a 3G kivezetés módjára és időzítésére vonatkozó döntéseit a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogja meghozni”

írták kérdésünkre.