Öt lépéssel elérhető egy Kádár-kocka energetikai korszerűsítése, mutatjuk, mennyibe kerül

Elemzések2022. nov. 2.Kovács Dániel

A vidéki utcakép meghatározó eleme a Kádár-kocka, a mai napig sok idős ember otthona, de szerényebb ára miatt a fiatal családok is szívesen választották az elmúlt években. Ám ha nincs szigetelve, akkor az idei tél rémálommá válhat, márpedig többségüknél az energetikai korszerűsítés még várat magára. Szakértő segítségével jártuk körbe, mi az az öt lépés, amire okvetlenül szükség van ahhoz, hogy ne kelljen a tulajdonosnak egy kisebb vagyont kifizetnie, ha nem akar kabátban fagyoskodni.

Mi a közös szinte minden magyar településben? Természetesen a Kádár-kocka. A hetvenes évek során épült jellegzetes sátortetős családi házakból minden faluba, kisvárosba jutott. A szűkös választékú, olcsó alapanyagokból felhúzott kockaházakból több mint 800 ezer épült országszerte.

Ezeket részben még az eredeti tulajdonosok lakják, de a megüresedett épületeket előszeretettel vásárolták meg az elmúlt években vidékre költöző fiatal családok is. Csakhogy a Kádár-kockák többségére ráférne az energetikai korszerűsítés, és ez most lett csak igazán szembeötlő, hogy a rezsicsökkentés korlátozva lett. 

- Ezek jellemzően 75 és 110 négyzetméter közötti épületek, többnyire téglából, ritkábban vályogtéglából épültek, vagy ahol az volt a legkönnyebben, nagy mennyiségben elérhető építőanyag, ott bazaltkőből, vagy sóskúti kőből - mondja a Növekedés.hu-nak Török András. Az épületfelújításokkal foglalkozó Alpinnováció Kft. vezetője felhívja a figyelmet, hogy

a Kádár kockák általában 30 centis téglafallal készültek, ez természetesen édeskevés szigetelésnek, így mindenképpen kell nikecell burkolat a házra, méghozzá legalább 12 centis,

de szerencsésebb lenne egy vastagabb grafitos szigetelés, még azzal együtt is, hogy ehhez mélyebben kell a zsebbe nyúlni. A szakember számításai szerint mind az anyagár, mind a munkadíj 12 és 20 ezer forint között mozog négyzetméterenként. 

A nyílászáróra költeni kell

A hetvenes években berakott ajtók, ablakok biztosan megérettek már a cserére, szigetelés szempontjából biztosan. Hiába van ugyanis körbeszigetelve a ház, ha a nyílászárókon keresztül szökik a meleg.

- Ma már nem érdemes a háromrétegű ablaknál alább adni, kell hozzá toktoldó is, a redőny sokat tud segíteni a szigetelésben, és az ablakok beépítése előtt nem árt a palettákat is hungarocellel szigetelni - mondja a szakvéleményt Török András. Csakhogy a családtagok, kollégák, ismerősök együttműködésével, kalákában épített Kádár-kockák ablakméretei a legritkább esetben egyeznek meg a mai szabványokkal, így két eset lehetséges.

Az új ablakok méretre gyártatása, de ennek igen borsos az ára, vagy az ablakkeretet kell az előre gyártott ablakok méretéhez igazítani.

A régi belsőtokos redőnyök is mehetnek a sittes konténerbe, a helyüket pedig olcsóbb befalazni, az új ablak pedig kaphat egy külsőtokos árnyékolót, ez költséghatékonyabb, mint az átalakítás. 

A cégvezető legfrissebb adatai szerint egy jó ablak darabja beépítéssel, redőnnyel és szúnyoghálóval együtt 250 és 300 ezer forint között mozog, és ebben még nincs is benne a visszajavítás.

Egy jó ablak darabja beépítéssel, redőnnyel és szúnyoghálóval együtt 250 és 300 ezer forint között mozog. 

A tetőn át se szökjön a hő

Mivel a meleg felfelé száll, sajnos a gondos szigetelés dacára is távolhat a padláson keresztül, ha a födém szigetelése kimaradt. A Kádár kockák ritkán emeletesek, a mennyezet fölött egy kisebb egy kisebb padlást rejt az emblematikus sátortető, ennek a szigetelését kell megoldani.

Ha a lakó úgy dönt, nem akarja ezt a teret kihasználni, akkor elég a padlástérben kőzetgyapotot leteríteni. Ez a legolcsóbb megoldás, és még szakembert sem kell okvetlenül hívni hozzá.

- Ha marad a padlás, akkor a födémet kell szigetelni. Ez kivitelezhető a cserépre fújt szigetelőanyaggal, vagy itt is szóba jövet a kőzetgyapot, ár szempontjából szinte lényegtelen, hogy melyiket választja a megrendelő,

egy 150 négyzetméteres tető esetében mindkét esetben 4-6 millió forintot kér el a kivitelező. - mutat rá Török András. 

Lehet még a mennyezet nikecellezését is választani, de csak ott, ahol nem okoz problémát a szoba belmagasságának a csökkenése, esetleg a padlástérben lehelyezni a polisztirol szigetelőtáblákat, amire egy vaskosabb betontréteg is kerülhet, de a betonozás manapság igen drága mulatság, így aligha éri meg ezt az utat választani.

Érdemes a szellőzőkkel, és a nem használt kéményekkel is foglalkozni, ugyanis a felmérések szerint a feleslegesen távozó hő 15 százaléka ezeken keresztül távozik. A szakember szerint a kémény szellőző kinyomható purhabbal, a réseket általában ragasztóanyaggal szokták kitölteni, ennek zsákja 3000 forint körül mozog. 

Szökik a hő, ha vizesedik a lábazat

Ha valami vizesedik a házon, akkor harmincszor gyorsabban veszíti el a hőt az épület. Ez a probléma leginkább a lábazatnál szokott jelentkezni, érdemes tehát rendesen leszigetelni, ha baj van.

- Első lépésben le kell tisztítani a lábazatot, utána jöhet az alapozó, ami lehet egy bitumenes örlemény, ezt gázzal hevítve rá kell égetni a falra. De ha rossz az alapozás, akkor továbbra is maradhat a beázás, ilyenkor szóba jöhet az egykomponensű kültéri vízszigetelés is, de ez sem mindig bizonyul tartósnak - mutat rá Török András, aki szerint

biztos megoldást a kétkomponensű cementes műgyanta kötésű vízszigetelés, vagy akár a kenhető bitumen vízszigetelés jelenthet, ott nincs rés a pajzson.

Ez ugyanakkor nem olcsó megoldás, több millió forintba is belekerülhet a szigetelendő felületek nagyságától függően, mivel egyetlen zsák cementes műgyanta mai árakon számítva nagyjából 35000 forint, és ehhez még más építőanyagokra is szükség van.

A kazánon sem érdemes spórolni

Ha már tökéletes a szigetelés, és vizesedés sincs, utolsó lépésként érdemes a fűtésrendszerhez is hozzányúlni. 

- A régi fém vezetékek esetében már önmagában az sok energiát igényel, hogy azok fel legyenek fűtve, majd ezután jön a bennük lévő rengeteg víz. Ezeket mindenképpen érdemes modernizálni, és az elavult kazán helyett egy kondenzációs fűtőberendezést tenni - húzza alá a cégvezető.

Ez ugyani eleve alacsonyabb hőfokon működik, kevesebb vizet is fűt fel és éppen ezért kevesebb gázt is fogyaszt. De sajnos ez sem olcsó mulatság, mivel önmagában a terveztetés és a kéménybélelés elvisz több mint 2 milliót, és akkor a kazánt még nem is vettük meg, de hosszútávon megéri belevágni.