Vérátömlesztést hajtott végre 1040 méteres mélységben egy magyar orvos - így zajlott a mentés

Hírek2023. szept. 12.Növekedés.hu

Elképesztő bravúrt hajtott végre a török barlangi szerencsétlenséghez érkezett magyar mentőcsapat. Hét napot töltöttek a mélyben, ahol komplex orvosi kezelést nyújtottak egy bajba került barlangásznak. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, dr. Zádor Zsófia a Honvédelem.hu-nak adott interjúban mesélt a mentés részleteiről.

Egy neves amerikai barlangkutató, Mark Dickey lett rosszul Törökországban egy rendkívül mély barlangban. Egész Európában dr. Zádor Zsófia volt az első olyan bevethető orvos, aki képes volt 1040 méter mélyre lejutni. Természetesen az is létfontosságú volt, hogy a mentőcsapat további része is lehető leggyorsabban jusson ki a helyszínre, ebben nyújtott segítséget a Magyar Honvédség Airbus A-319-es szállító repülőgépe. - olvasható a Honvédség.hu hírportálon

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa vasárnap korán reggel kapta a riasztást, este fél kilenckor pedig már úton volt a Honvédség szállítógépén Törökországba, így a kellő felkészülésre mindössze 13 órája maradt. Ezalatt meg kellett szerezni a beutazáshoz szükséges engedélyeket, és a mentéshez szükséges felszerelést is össze kellett állítani.

Mire a helyszínre ért, egy mentőtiszt már infúziót adott a bajba jutott kutatónak és a gyomra savasságát is mérsékelte. 

Mivel még nincs diagnózis, nem tudjuk biztosan, hogy milyen probléma lépett fel, de mi először gyomorfekélyre gyanakodtunk, ami vérezni kezdett. Én folytattam a megkezdett terápiát és amikor megérkeztek a vérkészítmények, a gyógyszeres kezelés után vérátömlesztést hajtottam végre a betegen.

- mesélte a mentést végző magyar orvos. 

Mint mondta, a mentés során az jelentette a legnagyobb problémát hogy a beteg nagyon messze volt a felszíntől. Emellett a kijuttatása sok felszerelést és hatalmas energiát igényelt – már eleve ezek összeszervezése is komoly kihívást jelentett.

Hozzátette az ehhez hasonló mentőakciók semennyire sem számítanak rutinszerűnek, hisz a történelem során még nem fordult elő olyan eset, hogy ennyire mélyről kelljen kimenteni valakit. A rekord eddig a németországi Riesending-barlangban 2014-ben végrehajtott mentés volt, azonban ott egy koponyasérült kutatót kellett felszínre juttatni. A mostanihoz hasonló belgyógyászati betegségek viszonylag ritkán fordulnak elő barlangban, főleg ilyen mélyen, ahol sokkal gyakoribbak a végtagsérülések, illetve a technikai balesetből fakadó sérülések.