Vezet a visegrádiak körében a magyar gyógyszeripar

Hírek2019. dec. 8.Szabó Anna

A gyógyszeripari szektor az árbevétel, az export és a kutatás-fejlesztés területén is meghatározó a hazai gazdaságban, és több területen is vezetőnek számít a visegrádi országok között - derül ki a Nézőpont Intézet és a Magyosz közös felméréséből, melyet a Gyógyuló Egészségügy konferencián ismertettek.

A gyógyszeripari szektor az árbevétel, az export és a kutatás-fejlesztés területén is meghatározó a hazai gazdaságban, és több területen is vezetőnek számít a visegrádi országok között - derül ki a Nézőpont Intézet és a Magyosz közös felméréséből, melyet a Gyógyuló Egészségügy konferencián ismertettek. A szektorban az egy alkalmazottra jutó nettó árbevétel tekintetében első Magyarország, az összes árbevételt nézve pedig a második helyen áll.

A visegrádi államok körében Magyarországon a legmagasabb a gyógyszeripar kivitele (közel 1800 milliárd forint), és a külkereskedelmi mérleg 270 milliárd forintos többletet mutatott tavaly. Összehasonlításképp a többi visegrádi államban mindenhol negatív a gyógyszeripar külkereskedelmi mérlege. A gyógyszeripari termékek kivitele dinamikusan fejlődött, 2002-hez képest megduplázódott, miközben a belföldi értékesítés lényegében nem változott.

A magyar gyógyszeripar tavaly 79,8 milliárd forint közterhet fizetett be a költségvetésbe különböző jogcímeken:

  • Foglalkoztatással kapcsolatos közterhek
  • Helyi adók
  • Társasági adók
  • Ágazati adók
  • Egyéb kisebb adók

A gyógyszeripar nemcsak a hazai ipar, hanem az export egyik húzómotorja is, melynek ráadásul kifejezetten magas a hozzáadott értéke. Az ágazatban foglalkoztatott felsőfokú végzettségű szakemberek aránya kifejezetten magas, 42 százalékra rúg.

A szektor több problémájára is felhívta a figyelmet a tanulmány:

  • Az iparág termelési kihívásokkal küzd a szerializáció és a termelékenységromlás miatt.

  • Bizonytalanná vált a gyógyszerellátás fenntarthatósága a hazai árazás, az ehhez szorosan kapcsolódó nemzetközi referencia árak, és a parallel kereskedelem miatt.

  • A környezetvédelem területén nincs elegendő kapacitás a hulladékkezelésre, mely veszélyt jelent az iparág növekedési potenciáljára is.

  • A rekordalacsony munkanélküliség mellett egyre nehezebb a vállalatoknak megfelelő munkaerőt találni.

A gyógyszergyártás is kihívásokkal küzd, ugyanakkor mivel kevésbé érzékeny a világgazdasági folyamatokra így a nemzetgazdaság, s a kormányzat egy gazdasági válság idején is támaszkodhat az iparág stabilitására. Ehhez stratégiai partnerségre, több szereplő szoros együttműködésére van szükség - derül ki a tanulmányból.