Ölhet a neten rendelt gyógyszer

Elemzések2019. szept. 16.D.J.

Csak a maláriára és a tüdőgyulladásra szedett hamis gyógyszerekbe évente mintegy 250 ezer gyerek hal bele.

Az Europol tavaly külön nemzetközi akciót hirdetett azért, hogy csökkentsék a piacon lévő hamis gyógyszerek mennyiségét. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott és idén január 15. és május 5. között a rendőrség közel 1 milliárd forint értékű hamis, illetve illegális gyógyszert foglalt le. Emellett 24 személyt őrizetbe is vettek.

A hamis gyógyszerek piaca sajnos virágzott az utóbbi években. A terjesztők sokszor egészen egyszerű eladási taktikákat választanak:

Például online levelekben vagy a közösségi oldalakon hirdetnek meg olyan készítményeket, amelyeket a többség szégyell személyesen beszerezni.

Épp ezért a bűnszervezetek óriási mennyiségben adnak el elhízás, merevedési zavar vagy nemi betegség elleni készítményeket. De a kamu fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, illetve a rák és az AIDS gyógyszerek is kifejezetten jól fogynak a fekete piacon. Különösen kritikus a helyzet a fejlődő országokban, ahol 10 eladott gyógyszerből 1 hamisítványnak számít. Csak a maláriára és a tüdőgyulladásra szedett hamis készítmények szedésébe évente mintegy 250 ezer gyerek hal bele.

Friss európai uniós jelentés: egyre nagyobb a baj

A bűnbandák visszaszorítása viszont nem egyszerű mivel nem pár nagy szervezet kezében futnak össze a szálak.

Ez az illegális piac roppant mód fel van aprózódva. Rengeteg a nagy kárt okozó kishal.

A kamukészítmények gyártása részben Európában zajlik. Az Europol említett akciója során idén 9 illegális laboratóriumot derítettek fel és zártak be. De a hamis gyógyszerek termelése túlnyomórészt Indiában illetve Kínában zajlik.

A bűnszervezetek gyorsan reagálnak a piaci változásokra: az Egyesült Államokban amint a biztosítók egy része már nem fedezte tovább az egyik rákgyógyszert, a másolatok máris elárasztották a világhálót.

A kamugyógyszereknek két nagy fajtája van

Egy részükben semmiféle hatóanyag nincs. A kukoricakeményítőből és burgonyából készült malária gyógyszerek például kifejezetten népszerűek a szegény országokban, annak ellenére, hogy semmiféle hatásuk nincs.

Ez mondhatjuk, hogy még a jobbik eset, mert a hamisítványokban akár káros anyagok is lehetnek. Sokszor ezek csak azért kerülnek bele a készítményekbe, mert a feketén működő üzemekben nincs senki, aki rendelkezne a megfelelő szakértelemmel, a munkát minőségi oldalról pedig nem ellenőrzik.

Gyerekeknek szánt hamis gyógyszerekben találtak már nyomtató festéket és arzént is. A lefoglalt köhögés elleni szirupokban olyan erős ópioidot is szoktak találni, amely idővel függőséget okozhat és rombolhatja a központi idegrendszert. Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint az illegális gyógyszerek eladása évente mintegy 30 milliárd dolláros üzletnek számít.