Vidéki kkv-k figyelem! Milliárdokkal új állami kockázati tőkealap indul

Hírek2018. dec. 21.Szabó Anna

Új kockázati tőkealappal bővül a Magyarországon egyedülállónak számító állami Széchenyi tőkeprogram, amely nemsokára - Budapest és Pest megye kivételével - kínál finanszírozást a növekedni képes kkv-k számára. A követelményekről és a legújabb befektetésekről Csuhaj V. Imrével, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk. A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. idén már öt tőkealapot kezelhet, mivel az Irinyi I. Kockázati Tőkealap december elején megkapta a szükséges jegybanki engedélyt. Miben különbözik ez a program társától, a már futó Irinyi II. Kockázati Tőkealaptól?

A közel 7,5 milliárd forintnyi uniós forrásból gazdálkodó Irinyi I. alapból éppúgy a nemzetgazdasági iparfejlesztési stratégiához, vagyis az Irinyi-tervhez kapcsolódó tőkebefektetéseket lehet majd finanszírozni, mint a 2017 óta működő Irinyi II. alapból.

Lényeges különbség azonban, hogy a nemsokára induló programra kifejezetten a kevésbé fejlett konvergencia régiókból lehet pályázni,

míg az Irinyi II. a közép-magyarországi régióban tevékenykedő kkv-k fejlesztéseit hivatott támogatni. Az új program keretében a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) együttműködve, nyilvános felhívás útján keressük a támogatandó cégeket és a partnerbefektetőket. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) révén

biztosítjuk a forrást az Irinyi-terv kiemelt ágazataiban – többek között a járműgyártásban, az egészségiparban vagy a zöldgazdaságban és az energiaiparban – tevékenykedő feldolgozóipari cégek számára.

A általunk kezelt alapoknál általában 1,6 millió euróra (mintegy 500 millió forintra) rúg a felső befektetési értékhatár, az Irinyi I. keretében azonban ennél nagyobb, milliárdos befektetésekre is van lehetőség.

Induló vállalkozásokat is támogathat az új alap?

Természetesen igen, de ennél idősebb cégekbe is befektetünk. Az alap által megszerzett tulajdonrész mellé tőkeerős magánbefektetőket is keresünk.

Az induló vállalkozások esetében 10, a hét évnél fiatalabb cégeknél 40, a hét évnél régebben a piacon lévő vállalatoknál pedig 60 százalékos társbefektetői részvételt várunk el.

Hogyan választják ki az ideális partnerbefektetőt?

Olyan partnereket – cégeket vagy akár magánszemélyeket – keresünk, amelyek be tudják bizonyítani, hogy elegendő forrással rendelkeznek, és emellett független, üzleti szereplők. Ez utóbbi alatt azt értjük, hogy a támogatandó cégtől, illetve annak tulajdonosi körétől függetlenek. Ugyanakkor ellenséges felvásárlásnak sem szeretnénk teret adni, hiszen előfordulhat, hogy a célvállalat versenytársa jelentkezik a felhívásunkra. Abból a szempontból is értékeljük a jelentkezőket, hogy mekkorák a hozamelvárásaik. Kétféle kedvezményben is részesülhetnek ugyanis a társbefektetők:

több hozamot realizálhatnak, mint az állami tőkealap, illetve kérhetik, hogy a befektetett tőke meghatározott százalékára nekik ne számoljanak el veszteséget, ha ilyen helyzet állna elő.

Az elbírálásnál azonban nyilván kedvezőbben értékeljük azt a befektetőt, amelyikkel jobb alkut lehet kötni, vagyis kevesebbet vár el, illetve több hozamot enged át az állami alapnak.

Mit gondolnak, mennyire érdekelheti a kkv-kat az új konstrukció?

2013-2016. között hasonló konstrukcióval már megszondáztuk a piacot, és úgy látjuk, hogy komoly érdeklődésre számíthatunk. Eddigi tapasztalataink szerint is sok olyan vidéki kkv van, amely már nem induló vállalkozás, viszont erősíteni szeretné a tőkehelyzetét. Ilyeneket bőven találhatunk a járműipari beszállítók, az energetikai cégek vagy az egészségügyi szolgáltatók körében. Valós igényekre épül a termékünk, így például magán-rendelőintézethez is adható a támogatás. Már számos potenciális célponttal felvettük a  kapcsolatot.

Milyen szempontok alapján választják ki a célvállalatot?

A cég tevékenységének illeszkednie kell az Irinyi Terv kiemelt ágazataihoz, és rentábilis üzleti tervvel kell rendelkeznie. Az alap és a partnerbefektető is jó eredménnyel  szeretne majd kiszállni a vállalkozásból, így nem mindegy, hogy utóbbi milyen hozamot tart reálisnak.

A tőkealap minimális hozamelvárása jelenleg mintegy 5,6 százaléknak felel meg

(ez az európai uniós referencia kamatláb plusz 500 bázispont), de ez persze folyton változik. Fontos hangsúlyozni, hogy mi is megközelítően tíz százalékos hozamot szeretnénk elérni, de ehhez a társbefektető hozzájárulása és szándéka is kell.

Hány befektetést támogathat az új Irinyi Tőkealap?

Úgy látjuk, mintegy húsz befektetés között oszthatjuk el a 7,5 milliárd forintot, vagyis lesznek 150-200 milliós illetve ennél nagyobb összegű támogatások is. Reméljük, hogy még az idén megkötjük az első szerződést – ez egyébként elvárás is az alappal szemben – mintegy 300 millió forint kihelyezésére. Jövőre több tranzakció keretében 1,6 milliárd forint körüli összeget ítélhetünk oda a jelentkezőknek.

Hogyan áll az Irinyi II. Kockázati Tőkealap felhasználása?

A több évre szóló, 8 milliárd forintos program a Budapesten illetve Pest megyében működő vállalkozásoknak szól, és a 2007-2013 közötti operatív programok visszaforgó pénzeszközeiből finanszírozzuk. A befektetési célterületek lényegében ugyanazok, mint az Irinyi I. tőkealapnál, de

egy-egy vállalkozás – az innovativitás fokától függően – legfeljebb 240 millió forint értékben vonhat be pénzt.

Kizárólag olyan projektet finanszírozunk, amely nem közvetlenül a fogyasztó, hanem más vállalatok kiszolgálására irányul. Az Irinyi II. alap tehát nem támogathatja például egy új belvárosi étteremlánc kialakítását. Ám sikerrel vont be tőle tőkét a vállalatok számára junior szoftverfejlesztőket képző Green Fox Academy, amely két lépcsőben, 199 millió, majd további 46 millió forintos támogatáshoz jutott. A cég nemcsak hazánkban, hanem a környező országokban is terjeszkedik, így már Prágában is nyitott informatikai fejlesztői iskolát. Idén eddig egyébként 3,5-3,8 milliárd forintnyi forrásra szerződtünk le, jövő januárban pedig előreláthatólag további 1,6 milliárd forintnyi támogatásnak lesz gazdája.

Jelenleg mintegy 45 projekttel foglalkozunk, amelyek az előkészítés különböző fázisaiban vannak.

Az a legfontosabb, hogy jól válasszuk ki a támogatandó cégeket.