Drága viszkit vett? – Lehet, hogy hamisítvány
HírekA Skót Egyetemek Környezetvédelmi Kutatási Központjában (SUERC) folytatott vizsgálat szerint a legkiválóbb érett skót viszkik több, mint harmada hamisítvány. A vizsgált 55 palack patinás Scotch közül 21 egyértelmű hamisítvány volt, vagy nem abban az évben párolták le, amelyet az üveg címkéjén feltüntettek. A SUERC valamennyi palack alkoholtartalmát elemezte. Megállapításait az alkoholban található rádióaktív szénizotópok elemzése alapján fogalmazta meg, amelyek alkalmasak az italok életkorának meghatározására. Az életkor meghatározásában egy sajátos szénizotóp játszik meghatározó szerepet. Ez az izotóp, a carbon-14 csekély mennyiségben minden szerves anyagban jelen van, még az emberi szervezetben is. A carbon-14, a rádióaktív széndioxid a Föld légkörébe érkező kozmikus sugarak hatására keletkezik. Amikor e sugarak kapcsolatba lépnek nitrogén atomokkal, azok oxigént vesznek fel és létrejön a széndioxid egy rádió-aktív változata, a carbon-14. A növények beszívják ezeket a széndioxid molekulákat is. Az állatok, sőt az emberek is, megeszik az ilyen növényeket és beépítik szervezetükbe. A carbon-14 lebomlása az élő szervezetek pusztulása után is folytatódik, felezési ideje 5 370 év. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy ennyi idő alatt tűnik el ennek az anyagnak a fele. Annak kimutatásával tehát, hogy mennyi carbon-14 marad egy mintában, pontosan megbecsülhető, hogy az a minta mennyi idős. Az olyan szerves anyagok mintáiból tehát, mint a fa vagy a csont, kimutatható, hogy a növény vagy az állat mikor pusztult el. A kutatók folyamatosan pontosítják a carbon-14 minták „kalibrációs ívét”, hogy pontos becslést adhassanak a minta koráról. A technika ma már elég fejlett ahhoz, hogy az egészen kicsi minták korát is meg lehessen határozni. A vizsgált mintákat egy kereskedő, a Rare Whisky 101 (RW 101) küldte be a laboratóriumba, mert tiszta képet szeretett volna kapni a másodlagos piacon érzékelhető, „a hamis whisky elterjedését övező növekvő aggodalommal kapcsolatban. A palackokat árveréseken, magánszemélyek gyűjteményéből és kiskereskedőktől, véletlenszerűen válogatta össze. Az elmúlt évben ugyanez a vállalat derítette ki, hogy egy svájci hotelben 7 600 angol fontért vásárolt prémium viszki hamis (1 angol font = 355,80 Ft). A hamisítványnak minősített palackok között idén szerepelt egy Ardbeg 1885, amely egy magántulajdonostól származik, valamint egy a XX. század első éveiből származó Thorne’s Heritage, amelyet egy árverésen vásároltak. Az RW 101 szerint összesen 10 kiváló minőségű, állítólag 1900-ból vagy még korábbról származó viszki bizonyult hamisítványnak. A vállalat azt állítja: ha mind a 21 palack valódinak bizonyult volna, együttes értékük elérte volna a 635 ezer fontot. Az RW101 becslése szerint napjainkban 41 millió font értékű, a másodlagos forgalomban mozgó vagy a gyűjteményekben található érett viszki tekinthető hamisnak. Ezek értéke annyi, mint az Egyesült Királyság teljes aukciós piacának forgalma, amely a szakértők szerint idén meghaladja a 36 millió fontot. Az RW101 társalapítója, David Robertson azt állítja: az eladók „döntő többsége nem tud arról, hogy az általa értékesített Scotch hamis, de minden, annak mondott érett viszkit hamisnak kell tekinteni mindaddig, amíg nem bizonyítják, hogy eredeti, különösen, ha azt mondják róla, hogy single malt (egységes malátából készített, kiegészítő anyagok hozzáadása nélküli) típusú. Hozzátette: ez a probléma egyre súlyosabbá válik, ahogyan a történelmi palackok ára emelkedik. "Az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnövekedett a kereslet az érett viszki iránt. Nem lehet csodálkozni azon, hogy tisztességtelen elemek is bekapcsolódnak a forgalmazásba”.