Visszatért a Huawei a telefonpiacra, duplázta is profitját

Hírek2024. márc. 29.F. P.

Több mint kétszeresére nőtt a Huawei nyeresége 2023-ban, miután a Mate 60 Pro típussal visszatért az okostelefonok piacára, legalábbis Kínában.

A kínai gyártó árbevétele csak 9,6 százalékkal nőtt tavaly 704 milliárd jüanra (közel 100 milliárd dollár), nyeresége azonban 144,5 százalékkal, 87 milliárd jüanra.

Új telefon

A társaság a CNBC szerint az újabb termékek bevezetése mellett eladott néhány kevésbé hatékonyan működő üzletágat is, hogy növelje hatékonyságát és nyereségességét. A Huawei tavaly augusztusban tért vissza az okostelefonok piacára a Mate 60 Pro típussal Kínában, a típus letöltési sebessége arra utal, hogy képes az 5G használatára, ami igen fejlett chipek használatát feltételezi.2019 óta, amikor Trump idején az USA megtiltotta, hogy amerikai gyártóktól fejlett technológiához jusson a cég, nem tudott a cég új okostelefonokkal előrukkolni.

A Mate 60 Pro azonban most felpörgette az eladásokat Kínában, 47 százalékkal több telefont adtak el, mint egy évvel korábban, amikor csak a régebbi típusok voltak kaphatók.

Egyéb üzletágak

A cég autókban használt szofvereket is fejleszt és értékesít, ez az üzletág 128 százalékos bevételnövekedést hozott, ami így 4,7 milliárd jüan lett.

A társaság legnagyobb bevételt hozó részlege az informatikai szolgáltatások üzletága, amely 362 milliárd jüant hozott, ezen belül a felhőalapú üzletág bevétele 22 százalékkal nőtt, 55,3 milliárd jüanra.