Negyven százalékkal estek a Huawei eladásai

Elemzések2019. jún. 18.Növekedés.hu

A Huawei alapítója, Ren Zhengfei sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kínai telekom óriás kézi készülékeinek nemzetközi eladásai az elmúlt hónapban 40 százalékkal estek vissza. Az Egyesült Államok által kezdeményezett büntető intézkedések hatása erősödik. A vállalat termelése mintegy 30 milliárd dollárral (mintegy 8,6 milliárd forint ) csökken – olvasható a bbc.com hírportálon.

Az Egyesült Államok az elmúlt hónapban felvette a Huawei-t arra a feketelistára, amelynek szereplőivel az amerikai vállalatok csak külön engedély birtokában kereskedhetnek. Washington ezúton is erősíteni igyekszik a Huawei megállítására tett erőfeszítéseit.

Az Egyesült Államok azt állítja, hogy a kínai vállalat – a világ legnagyobb távközlési berendezés-gyártója és a második legnagyobb okos telefon előállítója – biztonsági kockázatot jelent más országok számára.  

A Huawei most úgy számol, hogy eladásai 2019-ben és 2020-ban azonos szinten, 100 milliárd dollár érték (mintegy 28 700 milliárd ft-nak megfelelő összeg) körül maradnak. Ez év elején még a vállalat erre az évre körülbelül 125 milliárd dollár forgalmat várt.

Ren Zhengfei azonban leszögezte: a vállalat 2021-ben újra a régi lesz. Hozzátette: míg a külföldi okos telefon-eladások jelentősen visszaestek, a kínai piac növekedése „nagyon gyors” maradt.

Bár a kialakult helyzet sokat ront a vállalat pénzügyi helyzetén, a kutatás-fejlesztésre fordított összegeket nem csökkentik.

A Huawei alapítója korábban úgy vélte: az amerikai megszorítások nem jelentenek komoly problémát a kínai cég számára. Az Egyesült Államok lépései azonban a technológiai vállalatokat világszerte arra késztette, hogy forduljanak el a Huawei-től.  A Google nem engedélyezte, hogy a Huawei átvegye az Android operációs rendszer egyes frissítéseit, s így az okos telefonok új változatai bizonyos Google-alkalmazásokhoz való hozzáférésüket elveszíthetik. 

A japán Softbank és KDDI egyaránt bejelentette, hogy nem ad el több új Huawei-mobilt. Az Egyesült Királyság chip-fejlesztője, az ARM arra utasította alkalmazottjait, hogy a Huawei-jel kialakított üzleti kapcsolatokat függesszék fel.

A washingtoni kormányzat intézkedése része egy, a vállalat ellen folyatatott, szélesebb körű kampánynak. Az amerikaiak szerint aggályos lehet a Huawei-termékek beépítése a következő generációs 5G mobil hálózatokba. Több más ország, tartva attól, hogy a Huawei berendezések segítségével Kína titkos megfigyeléseket folytathat, megtiltotta, hogy telekom-vállalataik a Huawei termékeit felhasználják.