Ismét biztonságban a 44-es főút légtere - visszatért a MIG-21-es vadászgép

Hírek2021. júl. 26.D.F.D.

Felszálló tömege a 8 tonnát is meghaladhatja, végsebessége több mint 2 ezer kilométer/ óra. Ez nem más mint a kecskeméti 44-es főút őre a MIG-21MF vadászgép, ami immár felújítva visszatérhetett posztjára. Látványos képeken mutatjuk, hogyan emelték a helyére a Honvédség munkatársai a repülőt.

Tavasszal megírtuk, hogy újabb útjára indult az akár 2175 km/h-ás végsebességre képes, 6 tonnás MIG-21MF sugárhajtású vadászgép. Most visszatért a nagyjavításról és újra elfoglalta korábbi pozícióját - olvasható a honvédelem.hu-n.

MiG-21Visszatért a MIG-21; Forrás: honvedelem.hu

Persze nem a saját ’’szárnyain’’ közlekedett, mert repülni is csak addig repült, amíg a daru végén lógott, hiszen nem egy aktív hadigépről, hanem a kecskeméti 44-es főút körforgalmának szigorú őrzőjéről van szó, amely büszkén hirdeti a város és a repülés szoros kapcsolatát.

UV-védelmet és új festést kapott

A repülőt akkor felújítani vitték az MH Légijármű Javítóüzemből érkező honvédek, most úgy tűnik elkészültek a munkálatokkal, ugyanis visszatérhetett posztjára a MIG.

MiG-21A honvédek előkészítik a gépet, mielőtt a helyére emelik a daruk segítségével; Forrás: honvedelem.hu

Két hónap telt el azóta, hogy elszállították, ezalatt komoly ráncfelvarráson esett át a katonai repülőgép. Ennek keretében az amúgy hatástalanított nagyvas új festést és felületkezelést kapott, és ellátták egy speciális UV -védelmet biztosító lakkréteggel is.

MiG-21Nemsokára ''felszállhat'' a vadászgép; Forrás: honvedelem.hu

6 tonnát emeltek a helyére

A Honvédség munkatársai ismét komoly logisztikai művelet keretében helyezték vissza a helyére a korántsem pehelysúlyú nyugdíjas égi ragadozót.

Mig-21Komoly logisztikai művelet keretében helyezték vissza a helyére a korántsem pehelysúlyú nyugdíjas égi ragadozót; Forrás: honvedelem.hu

A Nemzetközi Repülőnapra készült

A felújításnak az értékőrzés mellett egy különleges apropója is van, ugyanis 8 év után újra megtartja a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató nevű nagyszabású rendezvényét a Magyar Honvédség, melyen jó pár nemzet képviselteti majd magát. A szokásos légibemutató mellett a látogatók a magyar haderő legújabb szárazföldi eszközeivel is megismerkedhetnek majd augusztus 28. és 29. között a Bács-Kiskun megyei megyeszékhelyen.

Mig-21Nemsokára a helyére kerül; Forrás: honvedelem.hu

2,05 Mach ma sem kevés

A MIG-21MF egyébként ikonikus darab, sokáig meghatározó eszköz volt a Honvédség kötelékében.Több mint 20 évig, 1971 és 1997 között volt hadrendben és ebből az altípusból, tehát az MF jelűből összesen 50 darabot rendszeresített hazánk. Emellett persze Magyarország másik MIG-21 altípusokat is üzemeltetett.

Mig-21Helyükre illesztik a tartó lábakat; Forrás: honvedelem.hu

A cikkben szereplő vadászgép saját tömege a reptár.hu adatai szerint 5842 kg, de teljesen megpakolva a maximális felszálló tömege akár a 8240 kg-ot is elérhette.

Mig-21Ismét őrzi a körforgalom légterét; Forrás: honvedelem.hu

Repülési csúcsmagassága 18 000 méter volt, tehát a Sztratoszférának közel a feléig elmerészkedhetett. Végsebessége 2,05 Mach, azaz 2175 km/h volt, ami ma is bőven versenyképesnek számít. 

(A borítókép és a címlapi kép forrása: honvedelem.hu)