Zöld minősítést kapott a MET vállalati kötvénye

Hírek2022. máj. 10.Növekedés.hu

A MET Csoport magyarországi naperőműveit finanszírozó, 2021. decemberében kibocsátott vállalati kötvény – a Sustainalytics tanúsítványának megszerzése révén – zöld minősítést kapott. Ennek feltétele az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseivel való összhang volt.

A zöldkötvény-forrásokból finanszírozott projektek kedvező környezeti hatást válthatnak ki, és hozzájárulnak a magyarországi tiszta energiára való átálláshoz. A MET Hungary Solar Park Kft. által kibocsájtott Zöld Kötvény Keretrendszer – mint a minősítést megalapozó dokumentum – az ENSZ által definiáltak közül két célkitűzésre összpontosítva teljesítette a feltételeket: egyfelől hozzájárul a megfizethető és tiszta energia biztosításához, másfelől része az éghajlatváltozás hatásai elleni küzdelem érdekében sürgősen meghozandó intézkedéseknek. Kiemeli továbbá a minősítői szakvélemény, hogy a kialakított keretrendszer összhangban van a vállalat általános fenntarthatósági törekvéseivel is.

A bevont forrás felhasználásának célja két, már megépült naperőmű (Dunai Solar Park, Kabai Solar Park) refinanszírozása, illetve három új napelempark-projekt megvásárlása és megvalósítása.

A Buzsák, Gerjen, Söjtör szolárparkok építésre kész állapotban kerültek beszerzésre, a kivitelezési munkák jelenleg is folynak, és a kibocsátott kötvényeknek nagyságrendileg 80 százalékát teszik ki. A már működő két projekt évente körülbelül 50 ezer háztartás ellátásához elegendő energiát termel, míg az épülő három új megújuló erőmű több, mint 140 ezer háztartást láthat majd el villamosenergiával.

Az utólagos zöld minősítés megszerzése Magyarországon az első ilyen tranzakció, amely a szakmai kihívásokon túl elsősorban azért érdekelte a cégcsoportot, mert ezzel is szerettük volna jelezni a zöld gazdaság iránti elkötelezettségüket a piacnak, a fogyasztóknak, a partnereinknek és a befektetőknek

– emelte ki Lehőcz Balázs Gábor, a MET Megújuló Energetikai Eszközök Divíziójának alelnöke.

A 10 éves futamidejű zöldkötvény teljes értéke 64,8 milliárd forint. Az ügylet pénzügyi tanácsadói a már sok vállalati és zöld kötvénykibocsátásba bevont Credit Management Group hazai szakértői voltak.