5 biztos tipp: Így tartsuk meg a jó munkaerőt!

HR2018. ápr 22.Növekedés.hu

Nem merész kijelentés, hogy ha azt mondjuk, hogy a rugalmas foglalkoztatás még mindig sokak szemében egy úri huncutságnak számít. Azonban ahhoz, hogy ez megváltozzon nagy szemléletváltásra van szükség. A rugalmas foglalkoztatást egy lehetőségnek kell megélni, mely során hatékonyságot és elégedettséget tudunk növelni. Muszáj a munkaadóknak igazodni a különböző generációk elvárásaihoz, azért, hogy a munkaerőpiacon sikeresek legyenek. Fontos, hogy belássuk, hogy a nagyfokú kontrol nem jelenti azt, hogy hatékonyabbak leszünk és attól, hogy látjuk a munkavállalókat biztosan dolgoznak is. A hosszútávú megtartásukban nagy szerepet játszik a rugalmasság, ezért a következő öt ponttal szeretnénk megismertetni a rugalmas foglalkoztatás előnyeit és helyzeteit.

1. Bizalmi kapcsolat alakul ki

Mit értünk ez alatt? Gondoljunk bele, hogy milyen erős kötődést idézhet elő, az a lépés, hogy megadjuk a lehetőséget munkavállalóinknak, arra, hogy akár otthon is végezhetik munkájukat. Kialakul a munkavállalókban a megbecsülés érzése, mert megadják nekik azt a szabadságot, hogy maguknak oszthatják be az idejüket. A rugalmas munkaidő vagy kötetlen munkarend során különösen fontos a bizalom: vagyis a munkadó tudja, hogy a feladat el lesz végezve, a munkavállaló, pedig ténylegesen munkával tölti az idejét. A folyamat során egy hosszútávú, nyitott és hatékony együttműködésre tehetünk szert.

2. Munka és magánélet egyensúly megléte

A munkavállalók életkörülményei, különösen a család és az azzal járó kötelezettségek gyakran lehetetlenné teszik a tipikus munkavállalás és az otthoni feladatok egészséges összehangolását. Egyik helyen nem tud megfelelni, nem tudja akkor hozni és vinni a gyerekeket, amikor kellene, hiszen a munkaidővel nem tud rugalmasan bánni. Ez azonban folyamatos stresszt szül – szeretne jó szülő, jó férj vagy feleség lenni, de szinte lehetetlennek látszik ez a feladat. Ilyenkor kimerültebb, fáradtabb, türelmetlenebb lesz a munkavállaló – a munkatársakkal, beosztottakkal, vagy jellemzően a családtagjaikkal. Tény, hogy mindenki saját magát ismeri a legjobban, tudják azt, hogy reggel vagy késő délután jobb a teljesítményük, mikor összeszedettebbek. Ezért a rugalmas munkaidő segíthet szinkronba hozni a magánéletünk ritmusát és a munkánkat.

3. Hatékonyság, önállóság és motiváltság

A rugalmas munkaszervezéssel nem csak a vállalati hatékonyság és teljesítmény növelhető, de a vállalat szervezetét alkotó emberek közérzete, jólléte is javítható. Azzal, hogy kiesik az utazási idő, az esetleges zavaró faktorok (közösségi zajok) hatalmasat nőhet a munkavállalók hatékonysága. A megspórolt időt munkaára tudják fordítani és az által, hogy nincs megtörve a nap, sokkal jobban tudnak koncentrálni, több teendő illeszthető a napba. Azzal, hogy a munkavállalók otthon dolgoznak, több esteben kell önálló döntéseket hozniuk, ami egy bizalmi légkört teremt és egyben motiváló is lehet, mivel a feladat elvégzése teljes egészében tőle függ. A rugalmas munka során különösen fontos, hogy ne a folyamatot nézzük, hanem az eredményt. Ezzel arra gondolunk, hogy attól, mert nem pont a munkaidőben végzik el a feladatokat, még határidőre elkészülnek. Bizonyított, hogy az otthon végzett munka során több időt töltenek munkával és sokkal jobban kitolódik a munkaidő is.

4. Adminisztráció és költségcsökkentés

A kötetlen munkarend esetében a túlórátaz ügyelet és készenlét szabályait, és a munkaidőt a munkáltatónak nem kell nyilvántartani. Ez azt jelneti, hogy a rugalmas foglalkoztatással lényegesen lecsökkennek a munkáltató adminisztrációs terhei. Mindemellett egy jó hír, hogy ezáltal a túlóra bérköltsége is kedvezően alakul. Ezen felül csökkenthetőek a rezsi és egyéb fix. munkahelyen keletkező költségek. 

5. Egészséges munkavállaló

A rugalmas munka által megteremtett lehetőségek segítenek abban, hogy a munkavállalók egészségesebben éljenek. Több idejük marad saját magukra, akár arra, hogy stressz nélkül felkészüljenek a következő napra, hogy kikapcsolódásképp és egészségük érdekében főzzenek vagy sportoljanak. Az utazás mentessége, a nyugodt környezet, a kipihentség boldogságot okoz, ami a teljesítményünkön és munkatársakkal való kommunikációkban is meglátszik. Az öt pontunk végén, azért azt szeretnénk letisztázni, hogy nem arról van szó, hogy nem kell bejárniuk munkavállaóiknak, hiszen ugyanúgy fontos a jelenlétük. Könnyen lehet azonban, hogy produktívabbak lesznek a munkájukban, ettől nő a személyes és munkáltatói sikerélményük, az önbizalmuk. Legyünk rugalmasak! Mecsei Rita Mapi Zrt.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.