5 dolog, ami miatt a robotok sosem fogják teljesen helyettesíteni az embert

HR2018. szept 18.Növekedés.hu

A digitalizáció, a robotizáció, a mesterséges intelligencia és az automatizációs technológiák egyre erőteljesebb előretörésének hatására egyre többen gondolják úgy, hogy a jövőben a robotok számos területen teljesen ki tudják váltani az emberi munkaerőt. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy az embert teljesen helyettesíthetheti majd a robot. Mutatjuk miért nem. Számos olyan terület van, melyeken a jövőben is elengedhetetlen lesz az emberi szerepvállalás, akár munkakörökről/szakmákról, akár társadalmi szerepekről van szó.

1 Intuitív feladatkörök

Az emberi intuíció, vagy megérzés olyan tulajdonság, amit robotok által nem lehet helyettesíteni és számos területen megjelenik. Felfedező kutatások esetében, bár a robotok számos részfeladatban szerepet tudnak vállalni, de az irányok meghatározása továbbra is nagyban fog támaszkodni az emberi intuícióra. Ugyanígy a jóval hétköznapibbnak számító marketing területén sem fogják az algoritmusok teljesen kiváltani az emberi megérzést.

2. Empatikus képességek

Minden olyan munka-, és feladatkör, ahol érzelmi intelligenciára, megértésre, empátiára van szükség, a jövőben is döntően emberek által lesz ellátva. Pedagógusok, ápolók, orvosok, vagy a szociális szektorban dolgozók elengedhetetlen képessége az együttérzés, amire a robotok nem lesznek képesek, emiatt ezeken a területeken csak kiegészíteni fogják az emberi szereplőket.

3. Kreativitás

A kreatív gondolkodás és alkotás, ezen belül is legfőképp a művészi kifejezés olyan képesség amire csak az ember képes. Itt azonban nem kizárólag a szigorú értelemben vett művészetet kell érteni, mint például színészet, festészet, vagy irodalom, hanem olyan hétköznapi területeket is, mint a már korábban említett marketing, vagy arculattervezés, amelyek szintén magas fokú kreativitást igényelnek.

4. Társas érintkezést igénylő helyzetek

Afelől semmi kétség, hogy a jövőben robotok tökéletesen képesek lesznek ellátni például pincér, vagy fodrász munkaköröket, azonban ilyen és ehhez hasonló területeken mindig lesz igény az emberi érintkezésre, akár azon az áron is, hogy többszörös díjat kell fizetni egy olyan fodrászatban, ahol ember vágja a hajunkat, vagy egy olyan bárban, ahol az italokat ember hozza az asztalhoz és nem robot. Erre a területre is hatványozottan érvényes az egészségügyi dolgozók érintettsége, hiszen egy diagnózist jó eséllyel nem egy robottól akarunk majd hallani a jövőben sem.

5. Közélet, kommunikáció

Tekintve, hogy a robotokat végső soron az ember alkotta és fejleszti, az emberi sorsokat érintő kérdésekben az „utolsó szó” is mindig az embernél lesz, így a társadalmi döntések és a nyilvános kommunikáció mind-mind olyan területek, amelyeket emberek fognak végezni. Andorka Miklós, MAPI Zrt.

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.