5 profi tanács kiégés ellen

HR2018. júl 18.Növekedés.hu

Nyakunkon a nyári szabadságolások, a feltöltődés időszaka. Rajtunk mégis a kiégés jelei mutatkoznak: feszültség, fásultság, érzelmi kimerültség, munkahelyi kapcsolatok minőségének romlása, krónikus fejfájás, alvászavarok. A kiégésnek különböző fokozatai, fázisai vannak, melyre személyiségünktől, élethelyzetünktől függően más és más technikák hatékonyak. 5 hasznos tanács, ami segíthet a kiégést megelőzni, kezelni.

1. Tanuljunk meg nemet mondani

A folyamatos túlterheltség jelentősen hozzásegíthet a kiégés kialakulásához. Ezt megelőzhetjük, ha kellő körültekintés, és mérlegelés mellett nem minden feladatba állunk bele elsőként, hanem megtanulunk nemet mondani különböző munkahelyi szituációkban. Egy jól megfogalmazott visszautasítás miatt még nem vesztette el senki a munkahelyét. 2

2. Építsük be a napi rutinunkba a kötetlen időtöltést

A folyamatos túlteljesítés következtésben előfordul, hogy életünket magasabb fordulatszámon éljük, két végén égetjük a gyertyát, ami hosszútávon nem fenntartható, ami a burn-out szindróma kialakulásához vezethet. A helyzet megelőzésében segít, ha a semmittevést tudatosan beépítjük a napi rutinunkba. Ez a tevékenység lehet akár egy délutáni szieszta, céltalan barangolás a városban, egy finom csésze kávé, vagy csak 10 perc internet vagy facebook nélkül. Mindezek mellett elménket leginkább a rendszeres meditáció gyakorlása tudja leginkább kizökkenteni a mókuskerékből. Az agyunknak szüksége van a töltődésre, a terhelés mellett a mentális regenerációra.

3. Értékeljük rendszeresen eredményeinket

Az állandó elégedetlenség, türelmetlenség egyfelől mozgatórugója a folyamatos változásnak, fejlődésre való hajlamnak, „lehet ezt még jobban, gyorsabban, hatékonyabban is csinálni”. A maximalizmus, és perfekcionizmus azonban azt az érzést is magában hordozza, hogy az ember sosem csinál valamit elég jól, sosem lehet vele teljesen elégedett. Ezért az érzelmi kimerülés elkerülése végett gyakoroljuk rendszeresen a megelégedettség érzést is. Legyünk hálásak, azért amink van, és értékeljük eredményeinket, sikereinket ítélkezés nélkül.

4. Vizsgáljuk felül a fontossági sorrendet az életünkben

A kiégés gyakran annak a jele, hogy valami fontos nem működik az életünkben. Adjunk magunknak időt, és gondoljuk át újra, az adott helyzetünkben, életszakaszunkban mi az, ami igazán fontos, és mi az, ami kevésbé. Milyen álmaink, vágyaink, céljaink vannak. A sorrend felállítása fontos tényező lehet abban is, hogy mi alapján, és kinek mondjunk nyugodt szívvel nemet.

5. Szabadságunk alatt kapcsoljunk ki

A kiégés kezelésére jó megoldás, ha elmegyünk hosszabb szabadságra, méghozzá úgy, hogy valóban irodán kívül helyezzük magunkat. Ezt azt jelenti, hogy nem csak fizikailag tartózkodunk más helyen, utazunk el egy szép helyre, hanem a céges emailek nézegetését is elengedjük. A szabadságunk akkor nyújt igazi pihenést, ha átéljük a jelen pillanatot, azaz gyakoroljuk a mindfulnesst, a tudatos jelenlétet. Mindenkit megillet néhány nap digitális detoxikáció, minőségi idő szeretteivel. Természetesen egyik javaslat sem tekinthető csodaszernek. Kísérletezzünk bátran, és figyeljük meg, hogy az apró változtatások az életünkben milyen pozitív hatást érnek el. Németh Boglárka MAPI Zrt.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.